Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Starši iz soboške škofije pisali papežu Frančišku. Kaj jim je odgovoril?

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 03. 2024 / 08:12
Oznake: Birma, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2024 / 08:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Starši iz soboške škofije pisali papežu Frančišku. Kaj jim je odgovoril?
Papež Frančišek in soboški škof Peter Štumpf. FOTO: Vatican Media in arhiv Družine

Starši iz soboške škofije pisali papežu Frančišku. Kaj jim je odgovoril?

Soboški škof dr. Peter Štumpf je lani po posvetovanju z nekaterimi duhovniki in laiki sprejel odlok, da birmancev pri zakramentu ne bodo več spremljali birmanski botri. Nekateri starši se s tem niso strinjali, nekdo se je s pismom obrnil celo na papeža Frančiška. In prejeli so odgovor.

V papeževem imenu je staršem odgovoril tajnik msgr. Roberto Campisi, so sporočili s soboške škofije. V pismu se je staršem v papeževem imenu zahvalil za njihovo držo »sinovske vdanosti« in jim posredoval papežev blagoslov. 

Ukinitev botrov je vzbudila veliko nasprotovanja, o tem smo pisali tudi na spletni strani Družine.

Glede ukinitve službe botrov in boter je vatikanski tajnik Campisi zapisal, da gre za začasni, poskusni ukrep (»ad experimentum«) in da odločitev še ni dokončna. Povedal je, da so se za podoben ukrep odločili tudi nekateri drugi škofje po svetu (v Italiji so ponekod ukinili tudi krstne botre).

Campisi je starše prosil, naj še naprej zaupajo Cerkvi, in jih pozval, naj se z nadaljnjimi vprašanji obrnejo na svojega župnika.

Župniki bodo staršem lahko osebno prisluhnili in jim konkretno razložili škofovo odločitev. Vatikan torej podpira odločitev škofa Štumpfa, da začasno ukine službo birmanskih botrov, in starše vabi k zaupanju v njegovo odločitev.

Preberite celotno pismo

V pismu z datumom 20. februarja 2024 Campisi piše:

»Spoštovani starši,

sveti oče je prejel prijazno pismo z dne 24. januarja, v katerem ste izrazili svoje presenečenje glede sklepa murskosoboškega škofa, da prekine vlogo botrov in boter pri zakramentu birme na škofijskem ozemlju.

Papež Frančišek se zahvaljuje za plemenito dejanje sinovske vdanosti. Opogumlja vas, da še in še vztrajno pričate za vero in dovolite Svetemu Duhu, da vas vodi s svojimi darovi. Na vas in na vaše drage kliče nebeško varstvo brezmadežne Device in rad pošilja svoj očetovski blagoslov.

Glede vsebine, ki jo izpostavljate, vam sporočam, da so določbe, ki jih je sprejel spoštovani msgr. Peter Štumpf ad experimentum. Tudi nekateri drugi škofje po svetu so iz pastoralnih vzrokov sprejeli enako odločitev. Torej, medtem ko vas spodbujamo, da zaupate Cerkvi, ki ima vedno v srcu dobrobit duš, vam predlagamo, da se obrnete na vašega župnika, ki vam bo gotovo dal primerna pojasnila.

Z iskrenim spoštovanjem.

Mons. Roberto Campisi
Tajnik«

Kupi v trgovini

Najstov birmanski paket 1
Ostalo iz darilnega programa
33,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh