Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj sledi, če bo sporni zakon o evtanaziji sprejet?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 03. 2024 / 14:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2024 / 09:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj sledi, če bo sporni zakon o evtanaziji sprejet?
V državnem zboru je danes predvidena večurna razprava na to temo. FOTO: Tatjana Splichal

Kaj sledi, če bo sporni zakon o evtanaziji sprejet?

Danes bo Državni zbor v okviru 17. redne seje razpravljal tudi o razvpitem zakonskem predlogu Srebrne niti za medicinsko zastrupitev bolnih in starejših.

Predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ), ki je v zadnjem letu sprožil glasne polemike med njegovimi podporniki in nasprotniki, je v parlamentarni postopek vložilo združenje Srebrna nit s 5000 podpisi podpore.

Proti vse zdravniške organizacije

Zakonu nasprotujejo v vseh reprezentativnih zdravniških organizacijah – v Zdravniški zbornici Slovenije, Komisiji za medicinsko etiko, Slovenskem zdravniškem društvu, Slovenski medicinski akademiji ..., pa tudi na ljubljanski Medicinski fakulteti.

250 minut za podpornike in 130 za nasprotnike

Za četrtkovo razpravo je predvidenih 380 minut, od tega 250 minut za podpornike zakonskega predloga in 130 minut za njegove nasprotnike oziroma opozicijo. Vlada bo lahko svoje stališče pojasnjevala 65 minut, dr. Andrej Pleterski v imenu predlagateljev pa 35 minut.

Brez podpore opozicije

Da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, jutri – kot sta napovedali – ne bosta podprli obe opozicijski stranki, SDS in NSi. Med najglasnejšimi nasprotniki »medicinske zastrupitve bolnih in starejših« pa je tudi zunajparlamentarna stranka Glas za otroke in družine.

Obisk Alexa Schadenberga

Njen predsednik, ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, je v ta namen konec letošnjega januarja v Slovenijo pripeljal direktorja kanadske Koalicije za preprečitev evtanazije Alexa Schadenberga, ki je na kanadskem in drugih primerih opozoril na pasti in nevarnosti tovrstnega zakona.

Vabilo na balkon državnega zbora

Aleš Primc pred današnjo prvo obravnavo zakonskega predloga v parlamentu vabi in poziva vse, ki jih ta problematika ne pušča ravnodušnih, naj razpravo (predvidoma se bo začela ob 13.20) spremljajo na balkonu Državnega zbora. S seboj je treba imeti osebno izkaznico.

Sporni zakon bo verjetno sprejet do maja

Hkrati pa Primc, in ne le on, že gleda tudi v prihodnost, saj je glede na javno izraženo podporo vladnih strank pričakovati, da bo sporni zakon – predvidoma aprila ali maja – sprejet, edina možnost za zaustavitev njegovega izvajanja bo tako referendum.

Čimprejšnje priprave na referendum

Primc zato opozarja, da je treba čim prej začeti priprave nanj, saj bo treba v roku enega tedna po sprejetju zakona zbrati vsaj 2500 podpisov in nato v dobrem mesecu dni še naknadnih 40.000 podpisov, overjenih na upravnih enotah.

Prošnja za pomoč

»Vabimo vas, da se na e-naslov info@glaszaotrokeindruzine.si javite vsi, ki ste pripravljeni sodelovati pri zbiranju podpisov. Navedite svoje ime, priimek, telefonsko številko ter kraj in občino, kjer živite,« vabi Aleš Primc, ki ima z uspešnimi referendumi že precej izkušenj.

Nalaganje
Nazaj na vrh