Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Jaslice iz vseh koncev sveta [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, Kaja Zupanc
Objava: 18. 12. 2022 / 13:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2023 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Jaslice iz vseh koncev sveta [FOTO, VIDEO]
Vsem skupaj želiva blagoslovljene božične praznike! FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Jaslice iz vseh koncev sveta [FOTO, VIDEO]

Kljub slabemu vremenu sva se odločili, da greva raziskat Marijino romarsko svetišče na Brezjah. Ogledali sva si edinstveno zbirko 450 različnih eksponatov – jaslic z vseh koncev sveta in Baziliko Marije Pomagaj.

Na Brezjah naju je prijazno sprejel p. Robert Bahčič, ki nama je naprej razkazal muzej jaslic, nato pa še Baziliko Marije Pomagaj.  

Pater Robert Bahčič. FOTO: Katja Zver

Muzej jaslic

Sprehodili sva se skozi deset prostorov muzeja in se srečali z zgodovino jasličarstva. Spoznali sva pomen posameznih jasličnih figur in občudovali različne načine in materiale, iz katerih so izdelane jaslice. 

Muzej jaslic se nahaja v nekdanjem samostanskem hlevu. Izvorna namembnost prostorov je v Muzeju še vedno vidna. FOTO: Kaja Zupanc

Jaslice v orehu

Nama so v spominu najbolj ostale miniaturne jaslice, narejene v orehovi lupini. Jaslice na sliki (desno) je izdelal fant s posebnimi potrebami. Želel je narediti še manjšo verzijo. Ob pogledu na jaslice v orehu in želodu sva ostali brez besed. Zanimivo je videti, kam vse lahko seže človeška domišljija. 

Jaslice v orehu. FOTO: Kaja Zupanc

Župnik v zaporu izdelal jaslice

Župnik Ljubo Marc je v devetdesetih letih v zaporu v samici izdelal jaslice. Vsi so bili nad tem presenečeni, saj nihče ni vedel, da je bil za zapahi. Obsojen je bil na Brezjah, ko so imeli leta 1951 občni zbor Cirilmetodijskega društva. Takrat je poudaril, da morajo imeti duhovniki več pravic, ne da jih samo preganjajo in zatirajo. S tem je hotel doseči, da bi duhovniki izvajali verouk. Ker je govoril proti komunistični partiji, so ga obsodili na deset let zapora.

Jaslice iz zapora duhovnika Ljuba Marca, 1954. FOTO: Kaja Zupanc

Ogledali sva si tudi nov del muzeja, ki je zasnovan malo drugače. Prostori so namenjeni samostojnim postavitvam večjih jaslic.  

Velike mogočne jaslice. FOTO: Kaja Zupanc

Epizoda #4


Bazilika Marije Pomagaj

Na kraju, kjer zdaj stoji mogočno Marijino svetišče, je bila v 15. stoletju le skromna cerkvica svetega Vida, podružnica župnije Mošnje. FOTO: Kaja Zupanc

Že stoletje in pol je naše glavno romarsko središče Bazilika Marije Pomagaj. Raslo je od majhne cerkvice sv. Vida s pripadajočo Marijino kapelo do Slovenskega Marijinega narodnega svetišča. 

Čeprav je romarska pot k Mariji Pomagaj na Brezje ena najmlajših na Gorenjskem, je že stoletje in pol naša najpomembnejša božja pot.

7. septembra 1999 je Slovenska škofovska konferenca soglasno prejela sklep in razglasila baziliko za Slovensko Marijino narodno svetišče. Slovesna razglasitev je bila 1. januarja 2000.

Pogled na cerkev, zidano v novo renesančnem slogu, vzbuja opazovalcu vtis mogočnosti. FOTO: Kaja Zupanc

Papežev obisk

Leta 1988 je brezjansko cerkev doleta posebna čast, saj jo je papež Janez Pavel II. oblikoval  s častnim naslovom manjše bazilike. Leta 1996 se je Mariji Pomagaj osebno poklonil tudi sam.

Spomenik papeža Janeza Pavla II. pred brezjansko baziliko. FOTO: Ivo Žajdela

Vabljeni k ogledu prejšnje epizode, v kateri sva raziskovali cerkev sv. Miklavža v Bohinjski Bistrici. 

Nalaganje
Nazaj na vrh