Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako bo potekalo delo zdravnikov med današnjo stavko?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 01. 2024 / 06:29
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 09:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako bo potekalo delo zdravnikov med današnjo stavko?
V času stavke bodo v javnem zdravstvu opravljali zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali celo smrt. FOTO: Pexels

Kako bo potekalo delo zdravnikov med današnjo stavko?

Zdravnikom in zobozdravnikom je prekipelo, zato bodo danes, v torek, 9. januarja 2024, med 7. in 21. uro opozorilno stavkali.

Za enodnevno opozorilno stavko v javnem zdravstvu so se v sindikatu Fides odločili zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov, delo po zdravstvenih ustanovah bo okrnjeno, dopoldne pa bodo na zborih stavkajočih zdravnikov predstavili tudi svoje zahteve.

Stavkovni zbori

Stavkovni zbori bodo ob 8. uri v UKC Ljubljana in v splošnih bolnišnicah Ptuj, Murska Sobota, Jesenice in Slovenj Gradec, pozneje pa še na Onkološkem inštitutu, v splošnih bolnišnicah Nova Gorica, Celje in Novo mesto ter nazadnje, ob 13. uri, še v Zdravstvenem domu Koper, je poročala STA.

Le nujne storitve

V času stavke bodo v javnem zdravstvu opravljali zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali celo smrt, nenujne storitve pa zgolj za nosečnice, otroke in starejše. Za večino zdravstvenih storitev bo sicer veljal enak razpored kot ob praznikih.

Rešitev z dialogom

V Fidesu so do sinoči čakali na morebitni odziv vladne strani, ki ni, z besedami predsednika sindikata Damjana Polha, »v letu in pol storila prav nič, da bi imel javni zdravstveni sistem v državi neko perspektivo«. V Fidesu vidijo rešitev konflikt le z dialogom, ki pa ga na vladni strani ni.

Pogajalska skupina

Vlada je sicer v ponedeljek pozno zvečer na dopisni seji le imenovala pogajalsko skupino pod vodstvom višjega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Mirka Stoparja, a so v Fidesu že podčrtali, da zgolj začetek pogajanj ne bo dovolj za odpoved nadaljevanja stavke od 15. januarja do preklica.

Razlogi za stavko

Glavni razlog za stavko je neuresničevanje vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov in ostalih zdravstvenih delavcev, delu in zahtevnosti poklicev naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica.

Stavka pacientov

Obenem v Fidesu zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, nastalih po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko. S stavko se ne strinjajo v Civilni iniciativi Glas ljudstva in bodo popoldne v centru Ljubljane pripravili drugo opozorilno stavko pacientov.

V UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana so prosili zaposlene, udeležene v stavki, k upoštevanju pravil, vodje organizacijskih enot pa, naj organizirajo delo na enotah tako, da pravila ne bodo kršena, da bodo zastoji pri delu s pacienti čim manjši, pozornost do pacientov pa največja.

Izjeme med stavko

»V izogib škodi za zdravje pacientov prosimo, da se med stavko na preglede naroča zlasti paciente, ki so kljub stavki upravičeni do pregleda in obravnave,« so zapisali v UKC Ljubljana in dodali, da morajo, po zakonodaji, zdravstveni delavci med stavko zagotavljati bolnikom nujno medicinsko pomoč, nego, oskrbo in zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času lahko vodila celo v smrt. To so:

  • zdravljenje vročinskih stanj in infekcij,
  • zdravljenje poškodb in zastrupitev,
  • zdravljenje kroničnih bolezni (če bi njegova preložitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt),
  • druge storitve nujne zdravniške pomoči,
  • opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe vsaj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih točkah (triažni pregledi); za prvi pregled se na primarni ravni šteje prva obravnava, na sekundarni ali terciarni pa prva napotitev k specialistu zaradi nove bolezni ali stanja ali zaradi poslabšanja bolezni,
  • predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje stanj iz prejšnjih točk,
  • vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in bolnike, starejše od 65 let,
  • vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom,
  • ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

V UKC Maribor

V UKC Maribor pa bo delo organizirano tako, da bo zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov, »saj se zavedamo, da smo javni zdravstveni zavod, ki opravlja dejavnost posebnega družbenega pomena in da smo tu zaradi bolnikov.«

Le posamezne odpovedi

Iz mariborskega UKC so še sporočili, da bodo ambulantni pregledi in operativni posegi v veliki večini potekali normalno in brez sprememb, le v posameznih primerih bodo pacienti obveščeni o odpovedi in novih terminih.

Ponekod nemoteno

Tudi v večini zdravstvenih domov bo delo potekalo skladno z Izjavo o načinu zagotovitve minimuma delovnega procesa v času splošne stavke, v nekaterih, denimo v ZD Škofja Loka, pa bo – kljub podpori zahtev sindikata Fides in splošne opozorilne stavke – delo potekalo normalno in brez sprememb.

Zdravstvo ni prioriteta

V nedavnem pogovoru za spletno Družino je infektolog Federico V. Potočnik izpostavil: »Vlada popolnoma ignorira vsa opozorila stroke, ker ji zdravstvo očitno ni prioriteta. Ukrepi, o katerih se pogovarjajo, so škodljivi, ker jih diktira skrajna levica, škoda pa je ogromna.«

Odziv zdravniške zbornice

Zdravniška zbornica Slovenije podpira zahteve za ureditev pogojev dela zaposlenih v zdravstvu, kar je vitalno za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Mednarodno primerljivi podatki jasno potrjujejo veliko pomanjkanje zdravnikov, ki ga občutijo prebivalci in vsi zaposleni v zdravstvenem sistemu.

Zadržati zdravnike

Obenem je po mnenju zbornice pomembno napeti vse sile in zadržati zdravnike in ostale ključne zdravstvene delavce v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu. Ustrezni delovni pogoji so ob boljši organizaciji dela in zagotavljanju ustrezne infrastrukture ključni branik javnega zdravstva.

Na isti strani s prebivalci

»Tudi tokrat smo v zahtevah s prebivalci na isti strani, ko zahtevamo konec večletnega sprenevedanja in odlašanja nujnih in neobhodnih sprememb,« so dodali v Zdravniški zbornici Slovenije in podčrtali, da si zdravniki stavke nikoli ne želijo.

Čim prej za skupno mizo

»Pomeni namreč velik organizacijski zalogaj in neprijetnost za uporabnike zdravstvenih storitev in za zaposlene v zdravstvu. Pomembno je čim prej poiskati sprejemljive rešitve, zato pozivamo vse, naj sedejo za skupno mizo in poiščejo ustrezne rešitve, ki bodo zlasti v korist prebivalcem,« še meni ZZS.

Nalaganje
Nazaj na vrh