Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako bo potekalo glasovanje na referendumih?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 11. 2022 / 05:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 22:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako bo potekalo glasovanje na referendumih?
Pobudnik referendumov je Slovenska demokratska stranka. FOTO: SDS

Kako bo potekalo glasovanje na referendumih?

V nedeljo, 27. novembra 2022, bomo volivke in volivci glasovali na treh zakonodajnih referendumih, ki jih je predlagala Slovenska demokratska stranka (SDS): o noveli Zakona o vladi, o noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Noveli Zakona o RTV Slovenija.

Kot sta pojasnila predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob in direktor službe DVK Dušan Vučko, se bo vsak volivec sam odločil, ali bo glasoval na vseh treh referendumih, na dveh ali zgolj na enem. Skladno s tem se bo v volilni imenik podpisal trikrat, dvakrat ali enkrat, za vsak podpis pa bo prejel svojo glasovnico.

Predčasno in redno glasovanje nista združljiva

Če bo volivec glas pri enem referendumu že oddal na predčasnih volitvah, si v nedeljo ne bo mogel premisliti in glasovati še o zakonih, o katerih pred tem ni glasoval. Če bi to dovolili, se sistema po Vučkovih zagotovilih ne bi dalo več nadzorovati, saj na voliščih ne delajo profesionalci.

Kdaj bo zakon zavrnjen?

Na vsakem posameznem referendumu bo volivec glasoval z obkroženjem besede ZA ali PROTI, torej za ali proti uveljavitvi posameznih zakonov. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, ob dodatnem pogoju, da je proti vsaj petina vseh volivcev.

Zavrnitveni kvorum

Zavrnitveni kvorum tako, glede na podatke o vseh volivcih v volilnih imenikih na dan 11. novembra 2022, znaša 338.869 glasov, je sporočila DVK, ki bo v nedeljo objavila podatke o volilni udeležbi do 11. in 16. ure, po zaprtju volišč pa se bodo podatki o udeležbi ugotavljali in objavljali za vsak referendum posebej.

Zavrnitveni kvorum na vsakem od referendumov je 338.869 glasov.

Podatki o izidu za vsak referendum posebej

Tudi podatki o izidu glasovanja se bodo objavljali za vsak referendum posebej. Prvi delni izidi bodo znani v nedeljo zvečer, po 20. uri, pozneje jih bodo dopolnili še z izidom glasovanja po pošti z območja Slovenije v ponedeljek, 28. novembra, in iz tujine v ponedeljek, 5. decembra 2022.

Najprej prešteti izidi o Zakonu o vladi

Volilni odbori bodo predvidoma najprej prešteli in vnesli izide za zakon o vladi oziroma po vrstnem redu sprejetja posameznega zakona (zakon o vladi, zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o RTVS). Merodajne delne izide je pričakovati do polnoči, sta še ocenila Golob in Vučko.

Predčasno glasovanje še do četrtka

Predčasno glasovanje se je sicer začelo včeraj in bo trajalo še do jutri, četrtka, 24. novembra, volišča – tokrat jih je 95, v glavnimi na sedežih upravnih enot – bodo odprta med 7. in 19. uro, enako kot 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia v nedeljo. Volivec mora imeti s seboj osebni dokument.

Danes poteče rok

Danes poteče rok za oddajo vloge za glasovanje na voliščih omnia, do danes morajo vlogo oddati tudi volivci, ki zaradi bolezni želijo glasovati na domu. Roki za prijavo za glasovanje iz tujine so že mimo, vloge je pravočasno oddalo 983 volivcev, za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih pa 485 zdomcev.

Nalaganje
Nazaj na vrh