Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako globoko v blatu smo?

Za vas piše:
Milena Miklavčič
Objava: 30. 11. 2023 / 15:21
Oznake: Družba, Mnenja
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2023 / 10:45
Kako globoko v blatu smo?
FOTO: Tamino Petelinšek/arhiv Družine

Kako globoko v blatu smo?

Vse življenje že živim na kmetih. Spomin na čase, ko je gnojnica iz hleva tekla kar čez travnike, je še zmeraj živ. Umivali smo se enkrat tedensko, spodnjega perila pa tudi nismo menjavali vsak dan. Vnukom pogosto pripovedujem zgodbe o babici in njenih birtahih. Ko je prišla iz hleva, je vrhnjega odložila, ker je bil tisti pod njim za v kuhinjo. Imel je vsestransko uporabo: vanj si je brisala roke, z robom je včasih prijela ročaj lonca, da se ni opekla, če je bilo treba, pa je obrisala tudi kakšen smrkav nos.

Vnuki zrejo vame z odprtimi usti. »Kakšni packi ste bili!« rečejo z nemalo osuplosti. Potem pa jim povem, da pa smo si morali vsakič, ko smo izrekli kakšno kletvico, umiti usta z žajfnico. »Pomembno je bilo, da je bila naša duša čista,« jim razložim.

Zunanje, vidne umazanije je bilo res veliko več kot danes, a smo odraščali ob spoznanju, da nas tista notranja, ki je nevidna, brez barve in okusa, veliko bolj ogroža, kot si lahko predstavljamo.

Okolje, v katerem živimo, marsikje poka od čistoče in sterilnosti. Tla se bleščijo, ko se vanje ujamejo sončni žarki. Vsak dan stopimo pod tuš, da izmijemo še zadnjo, komaj vidno umazanijo, ki se je ujela na kožo. Z žegnano svečo pri belem dnevu bi lahko iskali otroka, ki si ne umiva zob, pa ga ne bi našli.

Kaj pa tista druga umazanija, takšna, ki se ne vidi? Umazanija, v kateri se sodobni svet vedno bolj utaplja?

Včasih mi gre na smeh, ko slišim, da v starih časih ni bilo ne korupcije,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh