Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako praznovati sveti večer?

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 24. 12. 2021 / 00:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2021 / 10:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako praznovati sveti večer?
Nekaj nasvetov, kako pripraviti praznovanje svetega večera v družinskem krogu. FOTO: Tatjana Splichal

Kako praznovati sveti večer?

Običajno smo se na predvečer božiča odpravili k večerni sveti maši ali k polnočnici, se srečali s prijatelji ter si voščili lepe praznike. Ker pa bo tudi letos božično praznovanje zaznamovano z omejitvami zaradi epidemije, izkoristimo možnosti za poglobljeno družinsko praznovanje.

Ko blagoslavljamo naše domove, kličemo Božji blagoslov v svoje vsakdanje življenje in obudimo zavedanje o tem, da je Bog Stvarnik vsega in da v vsakih, še tako težkih okoliščinah, skrbi za nas. 

Blagoslov doma, stanovanja ali hiše 

Na sveti večer blagoslovimo naš dom in družino. Pripravimo kadilo, žerjavico, oglje, manjšo kadilnico ali primerno kovinsko posodico. Potrebujemo tudi blagoslovljeno vodo ter smrekovo ali kakšno drugo vejico, s katero bomo kropili naše domovanje. 

Vsa družina se zbere ob jaslicah, kjer lahko zapojemo kakšno božično pesem: Sveta noč, Poslušajte vsi ljudje, Tam stoji pa hlevček, Angelci stopajo, Glej zvezdice božje … 

Nato sledi blagoslovna molitev. Teh molitev je več, ena izmed njih se glasi takole: 

»Gospod Bog, zahvaljujemo se ti za naš dom in te prosimo: blagoslovi ga! Naj bo kraj Tvojega miru. V njem naj ne bo sovraštva, ampak ljubezen, naj ne bo nasprotij, ampak edinost. Namesto užaljenosti naj bo odpuščanje, namesto krivic sodelovanje. Naj ne bo žalosti, ampak veselje in zdravje. Tvoj nebeški blagoslov naj nas spremlja ob praznikih in v novem letu, da te bomo po novorojenem Odrešeniku slavili zdaj in vekomaj. Amen.«

»Gospod Bog, blagoslovi naš dom!« FOTO: Tatjana Splichal

Molimo veseli del rožnega venca 

Naš sveti večer prilagodimo starosti družinskih članov. Prav pa je, da so vključeni vsi družinski člani, od najmlajšega do najstarejšega. Preberemo lahko kakšno božično zgodbo, nato pa zmolimo veseli del rožnega venca (ki si ga Devica od Svetega Duha spočela; ki si ga Devica v obiskovanju Elizabete nosila; ki si ga Devica rodila; ki si ga Devica v templju darovala; ki si ga Devica v templju našla). 

Med kropljenjem stanovanja ali hiše molimo rožni venec ter z blagoslovljeno vodo in kadilom blagoslavljamo posamezne prostore. Če imamo možnost, lahko stopimo tudi na dvorišče ali vrt ter tako blagoslovimo še okolico našega doma.

Branje Božje besede in prošnje 

Po kropljenju naj eden od članov družine prebere naslednji odlomek iz Lukovega evangelija: 

V tistem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.« Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno. (Lk 2,8-20) 

Naš sveti večer prilagodimo starosti družinskih članov. FOTO: Tatjana Splichal

Sledijo prošnje, ki naj jih bereta oče ali mati, ostali člani družine pa odgovarjajo: »Prosim te, usliši nas!« Še posebej lepo je, če vsak družinski član na koncu doda še kakšno svojo prošnjo. 

V tej sveti božični noči še posebej čutimo Božjo dobroto in ljubezen. Polni hvaležnosti in veselja se obrnimo k nebeškemu Očetu:

Naj bodo naša srca odprta za Jezusa, tvojega učlovečenega Sina.

Naj vesela novica o Kristusovem rojstvu razveseli vse, ki so žalostni in jih zaradi težav življenja tare obup.

Naj nam bo rojstvo vsakega otroka znamenje Božje ljubezni in upanja.

Naj Novorojeni prinese mir v naša srca, v naše družine, v našo družbo.

Naj angelsko oznanilo seže v vse kraje sveta, zlasti tja, kjer divjajo vojne in trpijo nedolžni ljudje.

(Sledijo osebne prošnje posameznih družinskih članov.)

Dobri Oče, ob prazniku rojstva tvojega Sina še bolj čutimo tvojo neskončno ljubezen. Utrdi v nas zavest, da nas v njem ljubiš in si nam blizu vsak trenutek našega življenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Drug drugega pokrižajmo 

Na koncu se vsi družinski člani med seboj pokrižajo na čelu z blagoslovljeno vodo. Pri tem rečejo: »Naj te Gospod blagoslovi v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.« Potem lahko zapojemo še kakšno božično pesem. 


Za podrobnejša navodila, kako preživeti sveti večer, poglejte tudi na spletno stran vaše domače župnije. V teh prazničnih dneh pa sta vam lahko v pomoč še Adventni sopotnik in revija Magnificat

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh