Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako se godi ruskim duhovnikom, nasprotnikom vojne

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 10. 01. 2024 / 08:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2024 / 12:10
Kako se godi ruskim duhovnikom, nasprotnikom vojne
Ruski duhovniki med liturgijo. FOTO: Asia News

Kako se godi ruskim duhovnikom, nasprotnikom vojne

Pravoslavne duhovnike moskovskega patriarhata, ki nasporotujejo vojni v Ukrajini, preganja Moskva, pravoslavni Ukrajinci pa jim ne zaupajo.

Ob začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino je skupina 300 duhovnikov, menihov in diakonov Ruske pravoslavne cerkve podpisala javni poziv proti vojni. »Prevzema nas žalost zaradi preizkušnje, ki so ji bili po krivici podvrženi naši bratje in sestre v Ukrajini ... Spominjamo na to, da bodo v skrivnosti obhajila Kristusovo kri, ki jo je Odrešenik prelil za življenje sveta, tisti ljudje, ki dajejo ukaze za ubijanje, prejeli ne za življenje, ampak za večno trpljenje,« so še zapisali.

Odstavljeni, izgnani, utišani ...

Kaj se je z ruskimi duhovniki, nasprotniki vojne, dogajalo odtlej? Kot poroča novinar Vladimir Rozanskij za katoliški portal Asia News, so bili bodisi odstavljeni, bodisi izgnani ali pa utišani z grožnjami. Spomnimo, da so, za razliko od menihov, pravoslavni duhovniki večinoma poročeni in morajo skrbeti za svoje žene in otroke. V resnici večina ruskih pravoslavnih duhovnikov, zlasti tistih, ki so delovali v Ukrajini, ne podpira vojne, toda s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh