Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Vanja Kočevar: Kako smo preživeli kot Slovenci

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 31. 01. 2023 / 13:39
Čas branja: 15 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2023 / 15:07
Dr. Vanja Kočevar: Kako smo preživeli kot Slovenci
Dr. Vanja Kočevar je uredil pomembno knjigo Kolektivne identitete skozi prizmo zgodovine dolgega trajanja (izdala sta jo Zgodovinski inštitut Milka Kosa in Založba ZRC). FOTO: Družina

Dr. Vanja Kočevar: Kako smo preživeli kot Slovenci

Dr. Vanja Kočevar je uredil pomembno knjigo Kolektivne identitete skozi prizmo zgodovine dolgega trajanja (izdala sta jo Zgodovinski inštitut Milka Kosa in Založba ZRC), v kateri vrsta avtorjev v 23 prispevkih na 659 straneh prikazuje oblikovanje slovenske kolektivne identitete, torej slovenskega naroda. Zaposlen je na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU. Ukvarja se s politično zgodovino slovenskega etničnega prostora v zgodnjem novem veku, posveča se tudi raziskovanju razvoja kolektivnih identitet na Slovenskem pred pojavom narodnih gibanj.

Uredili ste obsežno in zelo pomembno knjigo Kolektivne identitete skozi prizmo zgodovine dolgega trajanja. Kako bi bralcem Slovenskega časa, ki morda niso vešči strokovnih izrazov, čim bolj preprosto opisali izraz »kolektivne identitete«?

Z besedno zvezo »kolektivna identiteta«, ki nemara zveni strokovno, sociologi povsem preprosto označujejo obliko družbene istovetnosti, ki obsega kognitivno, moralno in emocionalno povezavo z drugimi. Ker sta medsebojno povezovanje na osnovi skupnih značilnosti in prevzemanje občutkov pripadnosti skupnostim, ki jih povezujejo določene posebnosti, dve od osnovnih človeških lastnosti, se koncept »kolektivnih identitet« dejansko nanaša na vse nas, saj se sleherni od nas čuti pripadnika določenih skupnosti.

Čeprav je koncept »kolektivnih identitet« nemara otrok (post)moderne dobe, je po mojem skromnem mnenju primeren tudi za opisovanje razmer v predmodernih družbah, kakršne so bile za našo celino značilne približ...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh