Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako so doživeli dan na Ponikvi in v Celju?

Karlo Smodiš
Za vas pišejo:
Karlo Smodiš, Marko Mesojedec
Objava: 30. 11. 2023 / 07:00
Oznake: Dobrodelnost, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2023 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako so doživeli dan na Ponikvi in v Celju?
Kakšni so bili vtisi in doživetja udeleženk maše na Ponikvi in koncerta Klic dobrote v Celju?

Kako so doživeli dan na Ponikvi in v Celju?

V sredo, 29. novembra, so se na Slomškovi Ponikvi pri maši, po njej pa še na prijateljskem druženju in kosilu, srečali sodelavci in prostovoljci Karitas. Prišlo jih je več kot 1200. Popoldne ali zvečer so se številni med njimi udeležili še 33. dobrodelnega koncerta Klic dobrote v dvorani Golovec v Celju. Kakšni so bili njihovi vtisi in doživetja?

Rozalija Robar, Maribor-Košaki: Stiska je velika še zlasti med upokojenci

Rozalija Robar. FOTO: Tatjana Splichal

Skupaj še z nekaterimi prostovoljkami sem prišla na Ponikvo. Naš domači župnik, ki nas zelo podpira pri našem delu, nas je pripeljal s kombijem. Toplo mi je pri srcu, ko sem videla, koliko se nas je zbralo. Po maši pa mi je nadškof Cvikl osebno postregel enolončnico. Zelo sem presenečena, kako lepo vzdušje je tukaj. Letos smo šle prvič tudi na koncert. V naši župnijski Karitas opažamo, da je vedno več prosilcev, saj je stiska res velika, predvsem med upokojenci. Predvsem delimo hrano, ker za oblačila nimamo prostora. 

Marija Tavčar, Selca nad Škofjo Loko: Opažam, da so starejši osamljeni

Marija Tavčar. FOTO: Tatjana Splichal

Pripeljali smo se z avtobusom. Presenečena sem bila nad številčnostjo prostovoljcev na Ponikvi in veselimi obrazi, ki sem jih srečala. Naša župnijska Karitas deluje približno 15 let in se vključujemo v različne župnijske dogodke. Delale bomo tudi adventne venčke, ki jih bo župnik raznosil bolnim in ostarelim, izdelale bomo voščilnice, ki jih bomo poslale starejšim. Delimo tudi hrano družinam, a največja težava, ki jo opažam, je osamljenost starejših, ki niso več tako mobilni. 

Marija Pušenjak, Ljutomer: Dela v župniji nam ne zmanjka

Marija Pušenjak. FOTO: Tatjana Splichal

Že 31 let sem prostovoljka Karitas v Ljutomeru. Pripeljali smo se z avtobusom, kjer smo peli in molili. Nekaj jih je prvič prišlo z nami. Tudi koncert je vsako leto zelo lep in zadovoljni odhajamo iz Celja. Dela v župniji nam ne zmanjka. Poleg deljenja paketov evropske hrane tudi sami zbiramo živila po vaseh in trgovinah. Dobro sodelujemo z ŽPS znotraj župnije, povezujemo se tudi s centrom za socialno delo, z Rdečim križem, osnovnimi šolami ali Lions klubom. Je kar pestro. Zdaj pletemo advente vence, pečemo pecivo in podobno.

Vera Horjak Kravos, Škofijska karitas Celje: Ljudje ne potrebujejo le materialne pomoči

Vera Horjak Kravos. FOTO: Tatjana Splichal

Vzdušje je krasno. Mi smo bili že od ranega sredinega jutra na nogah. Krasno sodelujemo in upam, da smo vsega dovolj pripravili ter da so bili vsi zadovoljni. Letos je prišlo več ljudi kot lani. Sicer pa opažamo veliko stisk pri ljudeh pri plačilu položnic, prav tako je bilo veliko našega angažmaja in sodelovanja pri poplavah, ker smo pokrivali celotno Zgornjo Savinjsko dolino. Ljudje ne potrebujejo le materialne pomoči, pač pa tudi psihično podporo. Vedo, da nas lahko pokličejo in povejo, kaj jih tare.  

Štefanija Klar Kuzma, Bogojina: Pomagam na različne načine

Štefanija Kuzma. FOTO: Tatjana Splichal

Na Ponikvi sem bila prvič. Maša je bila zelo čustvena. Sicer nisem članica Karitas, pomagam pa na različne načine, od peke peciva, z možem pa darujeva tudi dobrodelne prispevke. Na prireditvi Klic dobrote sem bila prvič in se bom še vračala. 


Nalaganje
Nazaj na vrh