Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšne duhovne programe izbrati?

Za vas piše:
Alojzij Cvikl
Objava: 27. 10. 2021 / 14:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2021 / 14:32

Kakšne duhovne programe izbrati?

Pozdravljeni, zadnje čase je objavljenih veliko duhovnih programov. Kakšna je razlika med duhovnimi obnovami, duhovnimi vajami in duhovnimi seminarji. Zanima me tudi, kdaj lahko govorimo o duhovnem izkustvu. S pozdravi, Janez

Spoštovani gospod Janez in vsi bralci teh vrstic. Vsi trije navedeni pojmi imajo isti cilj: poglobitev odnosa z Bogom, vendar so različne poti do tega cilja.

Duhovne vaje običajno trajajo več dni. Pri tem je pomemben duhovni proces, dinamika, dogajanje … In za vse to je potreben čas. Običajno govorimo o štiri, pet, ali šestdnevnih duhovnih vajah. Včasih lahko duhovne vaje trajajo tudi daljše obdobje. Duhovnih vaj je več vrst: poznamo pridigane ali tudi osebno vodene duhovne vaje. Slednje navadno potekajo v tišini. Cilj je okrepitev osebnega odnosa z Bogom. Največkrat so duhovne vaje v posebnih hišah, domovih duhovnih vaj, v samostanih … Tako tudi sam prostor vabi udeležence k notranji zbranosti in povezanosti z Bogom. Izraz duhovne vaje je v zgodovini krščanstva prisoten že mnogo stoletij, npr. t. i. Duhovne vaje sv. Ignacija Lojolskega je papež potrdil že davnega leta 1548.

Duhovne obnove so navadno – časovno gledano – nekoliko krajše; pogosto trajajo samo en da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh