Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšne naloge opravljajo pomožni policisti?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 02. 2022 / 00:50
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 14:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšne naloge opravljajo pomožni policisti?
Pred kratkim je prisegla 8. generacija pomožnih policistov. FOTO: Spletna stran GPU

Kakšne naloge opravljajo pomožni policisti?

V Slovenski policiji, kjer si že vrsto let prizadevajo za čim večje zaposlovanje novega kadra, je zaposlenih 7321 policistov. Policija razpolaga tudi s 587 pomožnimi policisti, ki jih vpokličejo ob posebnih priložnostih.

»Policija s trenutnim številom zaposlenih policistov z velikimi napori izvaja številne zahtevne naloge na področju varnosti,« poudarja Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. Glede na aktualne varnostne izzive si pomagajo tudi z začasnimi kadrovskimi razporeditvami in napotitvami za zagotavljanje ustrezne operativnosti policijskih enotah.

Kdaj vpoklic pomožnih policistov?

Policija lahko vpokliče pomožne policiste za opravljanje nalog policije, ko je »zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, ob varnostnih pojavih, ki terjajo vključitev večjega števila policistov ter naravnih in drugih nesrečah,« pojasnjuje Menegalija. Pomožni policisti pomagajo tudi v primerih, ko je huje ogrožena javna varnost, pri zavarovanju državne meje, v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja ter za varovanje določenih oseb, prostorov in objektov državnih organov ali tujih predstavništev ter objektov policije.

Ob zadnji zaprisegi je zbrane nagovoril tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj. FOTO: Spletna stran GPU

Ob vpoklicu vsa policijska pooblastila

Pomožni policisti imajo ob vpoklicu za opravljanje nalog policije vsa policijska pooblastila. »V največ primerih so pomožni policisti vpoklicani za varovanje državne meje in varovanje različnih športnih prireditev, v času predsedovanja Republike Slovenije svetu EU pa so opravljali tudi naloge varovanja območij, kjer so potekale aktivnosti v zvezi s predsedovanjem.« Pomožni policisti pa ne opravljajo zahtevnejših policijskih nalog, kot so preiskovanje kaznivih dejanj, preiskovanje prekrškov, obravnavanje prometnih nesreč in drugo.

Usposabljanje 9. generacije kandidatov za pomožne policiste naj bi predvidoma potekalo v vadbenem centru Gotenica med 1. marcem in 9. aprilom 2022. FOTO: Spletna stran GPU

Kdo lahko postane pomožni policist? 

Vrstam pomožnih policistov se lahko pridruži oseba med 18. in 60. letom, ki ima slovensko državljanstvo s stalnim prebivališčem v Evropski uniji in z ustreznimi psihofizičnimi sposobnostmi ter srednjo strokovno ali srednjo splošno izobrazbo. Posameznik prav tako ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, zaradi katerega bi ga lahko preganjali po uradni dolžnosti ali biti pravnomočno obsojen zaradi drugega kaznivega dejanja na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot tri mesece. Imeti mora tudi veljavno vozniško dovoljenje B-kategorije, med drugim ne sme biti član politične stranke. Katere pogoje še mora izpolnjevati pomožni policist, lahko najdete tukaj. Pomožni policisti niso v delovnem razmerju v policiji, »temveč opravljajo naloge policije na podlagi Pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji, ki ima status pogodbe civilnega prava.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh