Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšne naloge in zadolžitve ima vodstvo SŠK?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 03. 2022 / 08:40
Oznake: Odnosi, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2022 / 08:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšne naloge in zadolžitve ima vodstvo SŠK?
Novi predsednik SŠK, novomeški škof Andrej Saje, je eden od osmih članov Slovenske škofovske konference. FOTO: Tatjana Splichal

Kakšne naloge in zadolžitve ima vodstvo SŠK?

Kot smo že poročali, so na zadnji seji Slovenske škofovske konference (SŠK) izvolili novo vodstvo. Ob tem je nemalo vprašanj, kakšno vlogo pravzaprav ima Slovenska škofovska konferenca v cerkvenem in družbenem prostoru?

Za predsednika SŠK je bil izvoljen novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, za podpredsednika je bil izvoljen murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, za člana Stalnega sveta SŠK pa celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. Trojica bo svoj petletni mandat nastopila naslednji četrtek, 24. marca.

Naloge in pristojnosti predsednika ter podpredsednika SŠK

Predsednik predstavlja in zastopa Slovensko škofovsko konferenco, sklicuje in vodi zasedanja škofovske konference, podpisuje uradne listine ter je sogovornik na cerkveni strani v pogovorih z državnimi predstavniki. Predsednik SŠK ima tudi nalogo, da v tujini zastopa Katoliško cerkev v Sloveniji, podpredsednik pa ob odsotnosti ali zadržanosti zastopa predsednika SŠK doma in v tujini ter vodi seje SŠK, pojasnjujejo v Uradu za stike z javnostjo SŠK.

Življenjsko zgodbo novomeškega škofa, ki je postal novi predsednik SŠK, v besedi in sliki najdete TUKAJ.

Kakšno vlogo ima Stalni svet SŠK in kdo ga sestavlja?

Stalni svet SŠK sestavljajo predsednik, podpredsednik ter član. Njihova naloga je, da pripravijo plenarna zasedanja SŠK, skrbijo za ustrezno izvršitev odločitev in sklepov, obravnavajo naloge, ki so nujne ter obravnavajo vloge manjšega pomena.

Preberite še: Kdo je bil doslej na čelu SŠK?

Kdo so člani Slovenske škofovske konference?

SŠK sestavljajo vsi škofje ordinariji in pomožni škofje v Sloveniji. Ima osem članov, to so: msgr. Stanislav Zore, msgr. dr. Franc Šuštar, msgr. dr. Anton Jamnik, msgr. dr. Jurij Bizjak, msgr. dr. Andrej Saje, msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, msgr. Alojzij Cvikl ter msgr. dr. Peter Štumpf.




Nalaganje
Nazaj na vrh