Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kam gre nemška Katoliška cerkev?

Anton Jamnik
Za vas piše:
Anton Jamnik
Objava: 04. 08. 2022 / 16:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 16:48
Kam gre nemška Katoliška cerkev?
Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. FOTO: Marko Feist

Kam gre nemška Katoliška cerkev?

Spremljam dogajanje v nemški Katoliški cerkvi, kjer se pojavljajo velike težnje po sprejetju istospolnih zvez znotraj Cerkve (blagoslov le-teh, izjava predsednika Nemške škofovske konference, da vidi prihod sprememb, kar se tiče priznavanja istospolnih zvez znotraj Cerkve …). Zraven tega v Nemčiji že nekaj časa poteka Der Synodale Weg, kjer so na plenarnih zasedanjih skupaj z veliko škofi prišli do zaključkov, da želijo reforme v Cerkvi, ki se tičejo ukinitve celibata, sprejetje žensk v duhovniško službo, prenovo spolne morale ter sprejetje istospolnih zvez v Cerkvi, če izpostavim le najbolj kontroverzne. Pred nekaj meseci je tako 70 škofov z vsega sveta nemškim škofom napisalo odprto pismo, v katerem so izrazili skrb, da če bo Nemčija nadaljevala takšno pot, bo prišlo do razkola. Kakšno je vaše mnenje o zaključkih nemške sinodalne poti in o celotnem dogajanju? (Mitja)

Katoliška Cerkev v Nemčiji ima trenutno veliko »gradbišč«, pobud je veliko z najrazličnejših smeri. Vsem je skupna skrb in zagotavljanje, da je prenova nujna. O tem ne dvomijo ne škofje ne verniki. V izhodišču gre za iskreno željo, da bi poskrbeli za ustrezne poti za življenje po evangeliju v sodobnem svetu. Iskanje odgovorov na številne izzive in načini, kako prenoviti Cerkev, pa so se razdrobili v različne pobude, ideje in zahteve številnih posameznikov in skupin znotraj cerkvenega življenja ter tudi civilnih ustanov in družbenih dejavnikov (politika, gospodarstvo, kultura).

Za ustrezno razumevanje razmer je dobro, da najprej orišemo trenutno stanje nemške družbe in položaja Katoliške cerkve v njej. Odličen poznavalec razmer v Nemčiji msgr. Janez Pucelj je orisal, kakšno je versko stanje nemškega naroda: »Pred desetimi leti je nekako veljala razdelitev po tretjinah: katoličani, evangeličani, neverni. Danes ni več tako. Število katoličanov in evangeličanov upada. Odstotek...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh