Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin na Brezjah pred Gospoda položil Evropo [FOTO]

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 31. 08. 2021 / 20:04
Oznake: Duhovnost, Maša
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Parolin na Brezjah pred Gospoda položil Evropo [FOTO]
Mašo je državni tajnik Svetega sedeža daroval za Evropo in vse njene prebivalce. FOTO: Tatjana Splichal

Kardinal Parolin na Brezjah pred Gospoda položil Evropo [FOTO]

Danes je v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah nj. em. kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svetega sedeža, ob 30. obletnici Slovenije in v spomin 25. obletnice obiska papeža Janeza Pavla II., daroval sveto mašo za Evropo.

Sporočilo kardinala Parolina je odmev papeževega sporočila, zato smo lahko veseli pozornosti, ki nam jo Sveti sedež poklanja. Da je njegovo romanje na Brezje velik pomen za slovenski narod, so zapisali tudi italijanski mediji.

Svete maše so se udeležili tudi slovenski škofje in duhovniki, premier Janez Janša, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ministri in drugi ugledni predstavniki države, diplomatskega zbora in civilne družbe. Pietro Parolin je pozdravil vse navzoče kot brate in sestre v Kristusu.

Stabilnost, družina, skupine in združenja temeljijo na uresničevanju božje besede v praksi. FOTO: Tatjana Splichal

Pozdravu se pridružuje tudi papež Frančišek, ki ga tu zastopam. (Pietro Parolin)

Slovesna maša se je začela s slovensko in evropsko himno, navzoče je po začetnem blagoslovu kardinala Parolina nagovoril tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je povedal, »da bomo pred Gospoda položili Evropo, vse njene težave in blagoslove.« 

O, Bog, vsem narodom si dal en sam izvor in hočeš, da postanejo ena družina. Napolni srca vseh z žarom svoji ljubezni in vžgi željo po zakonitem napredku vseh narodov, da bodo dobrine izpolnjevale vsako človeško osebo. V človeški družbi naj se odpravi vsako razlikovanje, potrdita pa enakost in pravičnost. (Pietro Parolin)

Homilija

Homilijo je v prevodu prebral murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. V njej se je nj. em Pietro Parolin dotaknil prvega berila apostola Pavla, ki je priporočal spokojno in dostojanstveno življenje. Z mašo se je želel spomniti vsakega predstavnika v državi, zlasti tistih, ki trpijo na telesu in duhu.


Ljubezen do domovine je izpostavil kot ljubezen do matere, prav tako kot je to storil papež Frančišek v Čilu. 

Naša domovina je sicer v nebesih, a imajo zemeljske stvarnosti za nas pristne vrednosti, četudi ne edine in najvišje. »Demokratična domovina, v kateri prevladujejo načela pravičnosti in dobrega, je velika vrednota, saj je neposredno povezana s človeškim dostojanstvom. (Pietro Parolin)

Kardinal se je v pridigi dotaknil tudi priznanja Slovenije s strani Svetega sedeža in prvega obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji, ki jo je ta obiskal po osamosvojitvi. Sveti sedež je bil namreč eden prvih, ki je priznal njeno neodvisnost in tako potrdil pravico narodov do samoodločanja. »Tudi danes vas Sveti sedež spodbuja, da pogumno iščete moč za izgradnjo vaše prihodnosti v najtrdnejših vrlinah vašega naroda in krščanski veri.« 

Ustanovitelji Evrope so bili kristjani, ki so bili prepričani, da je treba najprej iskati božje kraljestvo in pravičnost, da nam je lahko dano vse drugo za dostojno življenje. S prispodobo hiše, zgrajene na skali, in tiste na pesku, ki smo jo slišali v evangelijskem odlomku, se je dotaknil tudi podnebnih sprememb, ki jih danes vse pogosteje doživljamo.

FOTO: Tatjana Splichal

Tudi Cerkev kar ne preneha ponavljati sporočila, da stabilnost, družina, skupine in združenja temeljijo na uresničevanju božje besede v praksi. Njen družbeni nauk ni nič drugega kot aktualizacija tega sporočila. Tudi vsak od nas je s svojo poklicanostjo in odgovornostjo zavezan, da v vseh teh letih po osamosvojitvi gradimo združeno Evropo, mednarodno skupnost in to na temelju božje besede, resnice, pravičnosti. Resnica se nam pokaže v vsem svojem sijaju Kristusa, kdor hodi za njim, sam postane bolj človek.

Tudi danes vas Sveti sedež spodbuja, da pogumno iščete moč za izgradnjo vaše prihodnosti v najtrdnejših vrlinah vašega naroda in krščanski veri. (Pietro Parolin)

Najprej pravičnost, nato ljubezen

Cilj svobode je ljubezen. Človek je svoboden, da ljubi in ljubi, da je svoboden. Prvi korak pa je pravičnost, na kateri mora biti zgrajena naša hiša. Brez tega namena ni ljubezni, ljubezen daje več, prekipeva, gre čez meje tistega, kar narekuje dolžnost, narekuje zastonjskost. Zakoni so dolžni urejati pravice, ljubezen pa nas vodi k temu, da se podarjamo brez koristi in preračunljivosti, ljubezen je zahtevnejša od dolžnosti in se ne hrani s strahom. 

Prevod homilije je prebral murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf. FOTO: Tatjana Splichal

Za to ljubezen so danes prosili na Brezjah, za Slovenijo, za Evropo, za ves svet. 

Tudi vsak od nas je s svojo poklicanostjo in odgovornostjo zavezan, da v vseh teh letih po osamosvojitvi gradimo združeno Evropo, mednarodno skupnost, in to na temelju božje besede, resnice, pravičnosti. Resnica se nam pokaže v vsem svojem sijaju Kristusa, kdor hodi za njim, sam postane bolj človek.

Več utrinkov z maše na Brezjah v fotografijah Tatjane Splichal.

 

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh