Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Pizzaballa Hamasu: vzemite me za talca namesto otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 10. 2023 / 13:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2023 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Pizzaballa Hamasu: vzemite me za talca namesto otrok
Kardinal Pizzaballa se boji še hujše humanitarne krize in širitve oboroženega spora. FOTO: arhiv Družine

Kardinal Pizzaballa Hamasu: vzemite me za talca namesto otrok

Kardinal Pierbattista Pizzaballa, jeruzalemski latinski patriarh, je izrazil pripravljenost, da se ponudi za talca v zameno za ugrabljene otroke, ki jih zadržuje Hamas.

Cerkveni dostojanstvenik je prek spletne video povezave za medije spregovoril o posredovanju Svetega sedeža v zvezi z oboroženim sporom, ki se trenutno odvija v Gazi in Sveti deželi.

Ali sem pripravljen na izmenjavo? Kar koli, če lahko to pripelje do svobode in pripelje te otroke nazaj domov, ni problema. Kar se mene tiče, sem popolnoma pripravljen.

Kardinal Pizzaballa je po navedbah spletnega portala Vatican News med pretresljivim spletnim srečanjem z zbranimi časnikarji izrazil iskreno zavzetost za svobodo in globoko skrb za izpustitev otrok, ki so talci Hamasa. Izjavil je: »Ali sem pripravljen na izmenjavo? Kar koli, če lahko to pripelje do svobode in pripelje te otroke nazaj domov, ni problema. Kar se mene tiče, sem popolnoma pripravljen.«

Jeruzalemski patriarh se je v nadaljevanju dotaknil ponudbe Svetega sedeža za posredovanje in poudaril željo po rešitvi ujetnikov. Pojasnil je: »Ponudili smo svojo pripravljenost, da vsaj poskusimo talce pripeljati nazaj, vsaj nekatere od njih, za to si prizadevamo. Je pa zelo težko, saj za posredovanje potrebuješ sogovornike. In v tem trenutku se s Hamasom ni mogoče pogovarjati.«

Preberite tudi: Papež in evropski škofje pozivajo Hamas k takojšnji izpustitvi talcev

Da bi našli izhod iz trenutne krize, je treba talce izpustiti, je prepričan Pizzaballa. To dejanje bi lahko ustavilo načrtovano izraelsko kopensko ofenzivo na območje Gaze.

V zadnjih dneh je k izpustitvi talcev Hamas pozval tudi papež Frančišek. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je Sveti sedež vključil v igro kot posrednika. Kardinal Pizzaballa je dejal, da so s tem želeli zagotoviti vrnitev vsaj nekaterih ugrabljenih.

Zaskrbljenost kardinala je dvojna: še hujša humanitarna kriza in širitev oboroženega spora.

Ob možnosti izraelskega kopenskega napada na območje Gaze je kardinal v pogovoru s časnikarji razkril dvojno zaskrbljenost: »Moja zaskrbljenost je v bistvu dvojna: prva je veliko hujša humanitarna kriza, ki bo nastala po kopenski operaciji, ne vem, kako se ta imenuje. To je prva bojazen, saj bo nedvomno veliko žrtev.« Nato je delil svojo »drugo bojazen«, ki je, »da bo ta spor dobil območne razsežnosti, da ne bo vključeval samo Gaze ali morda Zahodnega brega, ampak tudi Libanon, in potem bi se lahko vnel islamski svet, vse arabske države: ne vem, zelo težko je napovedati razvoj dogodkov, vendar je strah pred območno širitvijo resničen in nisem edini, ki tako govori.«

Nalaganje
Nazaj na vrh