Zapri
Iskanje

Kardinal Sarah: Cerkev mora biti na voljo vsem, ki iščejo Boga

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 07. 2022 / 11:06
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 11:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kardinal Sarah: Cerkev mora biti na voljo vsem, ki iščejo Boga

Kardinal Sarah: Cerkev mora biti na voljo vsem, ki iščejo Boga
Gvinejski kardinal Robert Sarah. FOTO: Wikimedia Commons
Po mnenju kardinala Roberta Saraha se mora Katoliška cerkev močneje odzvati na človekovo iskanje Boga.

Kardinal je v pogovoru za francoski časnik Le Figaro dejal, da je koronaepidemija izpostavila duhovno hrepenenje mnogih ljudi. »Paradoks našega časa« je, tako kardinal Sarah, da število iskalcev Boga narašča, javna razprava in politično prizorišče pa Boga vse bolj izključujeta. »Zato je skrajni čas, da se Cerkev vrne k temu, kar se od nje pričakuje: da govori o Bogu, duši, posmrtnem življenju, smrti in predvsem o večnem življenju,« je dejal 77-letni cerkveni dostojanstvenik.

Cerkev obstaja zato, da obstajajo svetniki. Vse ostalo je drugotnega pomena.

Tisti, ki zanikajo duhovno življenje, zanikajo tisto, kar daje dostojanstvo moškim in ženskam, je dodal kardinal, ki je nedavno objavil »Katekizem o duhovnem življenju«. »Kaj je še veličastnega v našem življenju brez notranjega življenja? Kaj je še tisto, kar se izmika zakonom trga in materije?« se v pogovoru sprašuje Sarah in je ob tem kritičen: »Preveč časa porabimo za govorjenje o strukturah Cerkve. To nikogar ne zanima! Pomembno je naše večno življenje, naše notranje življenje v prijateljstvu z Bogom. Cerkev obstaja zato, da obstajajo svetniki. Vse ostalo je drugotnega pomena.«

Ljudje si želijo srečanja z duhovnikom, da bi iskali Boga, »ne pa da bi rešili planet«, je prepričan kardinal. Tudi papež Frančišek nas nenehno spominja, da Cerkev ni nevladna organizacija. »Dan po izvolitvi na papeški položaj je dejal: če Cerkev preneha iskati Boga z molitvijo, tvega, da se bo izneverila sama sebi.« Boga srečamo predvsem v zakramentih, kot sta krst ali spoved.

Gvinejski kardinal v rimski kuriji je bil v letih med 2014 in 2021 prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh