Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zen predlagan za Nobelovo nagrado za mir

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 02. 2023 / 09:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2023 / 10:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zen predlagan za Nobelovo nagrado za mir
Kardinal Joseph Zen, upokojeni škof Hongkonga. FOTO: Vatican Media

Kardinal Zen predlagan za Nobelovo nagrado za mir

Kardinal Joseph Zen Ze-kiun, 91-letni upokojeni škof Hongkonga, je skupaj s petimi drugimi borci za človekove pravice predlagan za letošnjo Nobelovo nagrado za mir.

Hongkonške aktiviste je za prestižno nagrado predlagala skupina ameriških politikov, »ker so strastni zagovorniki človekovih pravic na kitajskem posebnem upravnem območju«, kot je minuli konec tedna poročal avstrijski Kathpress. Namen nominacije je »počastiti vse tiste v Hongkongu, ki so s svojim pogumom in odločenostjo kljub zatiranju navdihnili svet«, so pojasnili ameriški politiki.

Poleg kardinala Zena so za prejem Nobelove nagrade imenovani še Joshua Wong, eden od voditeljev demokratičnega gibanja, katoliški založnik Jimmy Lai, organizator vigilije na Trgu nebeškega miru Chow Hang-tung, časnikarka Gwyneth Ho in odvetnik Lee Cheuk-yan.

Kandidati so predstavniki milijonov prebivalcev Hongkonga, ki mirno nasprotujejo nenehnemu krčenju demokratičnih svoboščin v mestu s strani hongkonške vlade in vlade Ljudske republike Kitajske.

»Kandidati so predstavniki milijonov prebivalcev Hongkonga, ki mirno nasprotujejo nenehnemu krčenju demokratičnih svoboščin v mestu s strani hongkonške vlade in vlade Ljudske republike Kitajske,« so ob imenovanju dejali ameriški politiki. Vsi kandidati, razen kardinala Zena, trenutno prestajajo zaporno kazen ali pa so v preiskovalnem priporu in čakajo na sojenje zaradi kaznivih dejanj s področja nacionalne varnosti. Med obtožbami je tudi organizacija bdenja za žrtve pokola na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Kardinal Zen, ki je bil nazadnje v bolnišnici zaradi težav z dihanjem, je bil maja 2022 prav tako aretiran na podlagi zakona o nacionalni varnosti in izpuščen ob plačilu varščine. Novembra je bil skupaj s petimi drugimi aktivisti za človekove pravice kaznovan, ker domnevno ni pravilno registriral sklada za pomoč protestnikom na demokratičnih protestih leta 2019. Kardinal se je na obsodbo pritožil.

Kardinal Joseph Zen je eden najvidnejših glasov v kitajski Katoliški cerkvi.

Joseph Zen, eden najvidnejših glasov v kitajski Katoliški cerkvi, je še vedno pod policijskim nadzorom: obtožen je večih kršitev zakona o nacionalni varnosti iz junija 2020, med drugim sodelovanja s tujimi silami.

Nalaganje
Nazaj na vrh