Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardiolog, velik častilec blaženega Grozdeta, spet v Sloveniji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 09. 2022 / 11:12
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2022 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardiolog, velik častilec blaženega Grozdeta, spet v Sloveniji
Kardiolog Louis Carnendran na srečanju z novomeškim škofom Sajetom. FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto

Kardiolog, velik častilec blaženega Grozdeta, spet v Sloveniji

Kardiolog dr. Louis Carnendran, ki je velik častilec bl. Alojzija Grozdeta, je spet obiskal Slovenijo. Pred desetimi leti je na spletu iskal sodobne laiške svetniške vzornike in pri tem naletel tudi na blaženega Grozdeta.

Carnendran prihaja iz Indije, kot zdravnik kardiolog pa trenutno dela na Floridi v ZDA. V okviru četrtega obiska Slovenije se je odpravil na Zaplaz in v Novo mesto, kjer se je srečal z novomeškim Škofom. ob pripravah na 80-letnico Grozdetove mučeniške smrti in 100-letnico njegovega rojstva.

Iz Novega mesta še v Zagreb

Po obisku v Novem mestu se je Carnendran odpravil še v Zagreb k relikvijam bl. Ivana Merza, laiškega profesorja in vnetega člana Katoliške akcije. »Tako kakor Grozde se je tudi Merz navdihoval ob Božjem služabniku Antonu Mahniču, slovenskem duhovniku in pozneje škofu na otoku Krk na Hrvaškem. Mahnič se je zelo zavzemal za poglobitev duhovnosti katoliških mladih laikov in njihovo evangelizacijsko delovanje v Katoliški akciji,« so zapisali na spletni strani novomeške škofije.

Več o blaženem Alojziju Grozdetu lahko preberete tukaj.

Iskanje prevajalca Grozdetovih pesmi

Indijski kardiolog želi, da bi naše vzornike spoznali in častili tudi drugod po svetu, zato podpira prevajanje njihovih zapisov in življenjepisov v angleščino in druge svetovne jezike. »V angleščino je že preveden obsežen dnevnik bl. Ivana Merza, prevajalca za Grozdetovih pesmi pa še iščemo.«

Lojze Grozde se je rodil 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah pri Tržišču na Dolenjskem.

Grozdeta je treba približati mladim

Prihodnje leto bo minilo 100 let od rojstva Alojzija Grozdeta, zato Carnendran v jubilejnem letu 2023 spodbuja, »naj skušamo bl. Alojzija Grozdeta čim bolj približati mlademu rodu s knjigami, spletom, mladinskimi srečanji, podcasti in družbenimi omrežji. Obljubil je že, da bo zopet prišel v Slovenijo konec maja,« so še sporočili z novomeške škofije ob pripravah na 80-letnico Grozdetove mučeniške smrti in 100-letnico njegovega rojstva.


Nalaganje
Nazaj na vrh