Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškofijska karitas Maribor: Vsak dan novo upanje za več kot 800 pomoči potrebnih

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 19. 06. 2024 / 07:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškofijska karitas Maribor: Vsak dan novo upanje za več kot 800 pomoči potrebnih
Največje stiske opažajo v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine. FOTO: Nadškofija karitas Maribor

Nadškofijska karitas Maribor: Vsak dan novo upanje za več kot 800 pomoči potrebnih

V času, ko stiske številnih družin naraščajo, se Nadškofijska karitas Maribor že več let kaže kot ključni steber podpore v skupnosti. S pomočjo 30 trgovin po Mariboru skrbijo, da na mize tistih v največji potrebi pride hrana, ki bi sicer ostala neizkoriščena. Lani so razdelili kar 472 ton hrane, letos pa že 193 ton. Tedensko prejema pomoč v tej obliki več kot 800 ljudi, je na novinarski konferenci povedal predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Nadškofijska Karitas Maribor se je v program »Donirana hrana« vključila oktobra 2016 na povabilo Lions kluba Maribor - Zarja, ki je vzpostavil mrežo 7 trgovin v Mestni občini Maribor in okolici. Nadškofijska karitas Maribor se s prevzemom, skladiščenjem in razdeljevanjem donacij hrane srečuje že vse od ustanovitve pred 34 leti. Konkretneje z vsakodnevnimi prevzemi kruha ob vzpostavitvi sistemske pomoči brezdomnim osebam sredi 90-tih let. Vsak obratovalni dan prostovoljci Karitas skupaj prevzemajo hrano v 30 trgovskih centrih v Mariboru. 

V letošnjem letu so do sedaj prevzeli in razdelili okoli 193 ton donirane hrane.

Naraščajoče potrebe po pomoči

Predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček je opozoril, da so potrebe po pomoči še večje, saj imajo trenutno čakalno listo z vsaj 10 družinami, ki so prosile za hrano. Poudaril je, da so se stroški izvajanja programa razdeljevanja hrane lani povzpeli na več kot 110.000 evrov, medtem ko je ocenjena vrednost prejete in razdeljene donirane hrane znašala 1.893.724 evrov. 

FOTO: Tatjana Splichal 

2179 oseb prejelo tudi psihosocialno pomoč

Maček je izpostavil, da poleg materialne pomoči mnogi prejemniki potrebujejo tudi psihosocialno podporo. V zadnjem letu so opazili povečanje števila prošenj za pomoč, ki so posledica visokih cen življenjskih stroškov, razpada družin ali težav v odnosih. Letos je v okviru sprejemno informacijske in svetovalne pisarne Nadškofijske Karitas Maribor pomoč prejelo 2179 oseb. 

Uspešno sodelovanje z Lions klubi in EU 

V sodelovanju z vsemi tremi mariborskimi Lions klubi, ki so v torek, 18. junija, donirali 4500 evrov, Karitas še naprej zagotavlja hrano pomoči potrebnim. Nadškofijska karitas Maribor pa sodeluje tudi v ukrepu Evropske unije, ki v njihovo centralno skladišče pošilja hrano. Letos so prejeli skupno 168 ton različnih prehranskih izdelkov, ki jih bodo razdeljevali julija in avgusta. 

Lions klubi so donirali 4500 evrov. FOTO: Zajem zaslona

Pomagajte pri zbiranju šolskih potrebščin 

Nadškofijska karitas Maribor pa je ponovno začela tudi zbiranje šolskih potrebščin in denarja za otroke pred vstopom v novo šolsko leto. Lani so v tej akciji pomagali 1937 otrokom iz 717 družin in razdelili več kot 12 tisoč šolskih potrebščin. Skupna vrednost pomoči je lani znašala 47 tisoč evrov. 

Nalaganje
Nazaj na vrh