Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kateheza pred propadom ali pred novim razcvetom?

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 01. 02. 2023 / 08:21
Oznake: Cerkev, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.02.2023 / 09:14
Kateheza pred propadom ali pred novim razcvetom?
Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal

Kateheza pred propadom ali pred novim razcvetom?

Eden trših orehov, ki ga Cerkev v Sloveniji že desetletja skuša streti, je gotovo kateheza odraslih. Ta oreh se je ponovno znašel na tnalu letošnjega Slovenskega katehetskega simpozija.

Mogoče bi kdo zgolj skomignil z rameni, češ, le zakaj bi se posvečali takim obrobnim temam, ko pa imamo dobro utečen osnovnošolski verouk v naših župnijah. Ali ni to dovolj?

Sploh ne. In niti najmanj to ni obrobna tema. Si predstavljate, da bi Jezus svoja tri leta oznanjevanja namenil zgolj otrokom. Govoril bi jim o ljubečem nebeškem Očetu, jih učil moliti, odpuščati krivice in jih vzgajal za dobra dela … Bili bi deležni dobesedno Božje vzgoje. Po treh letih pa bi jim rekel, naj njegov nauk ponesejo domov in ga živijo v svojih družinah ter oznanjajo naprej. Lahko si mislimo, kaj bi se zgodilo, ko bi otroci prestopili prag hiše in se soočili s svojimi starši.

Nekaj takega trenutno počnemo v naši Cerkvi. Nemalo je srčnih katehetov in še več katehistinj, ki z vso gorečnostjo otroke učijo verouk. Ko pa ti pridejo domov, seveda dihajo vzdušje in vrednote dóma, kakor ga oblikujejo starši. V nekaterih domovih ima Bog svoj posebni prostor, v večini pa se ga več ne omenja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh