Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katera priprava na zakon je za naju?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 26. 02. 2024 / 04:35
Oznake: Poroka
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2024 / 20:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katera priprava na zakon je za naju?
Udeležba na pripravi na zakon je eden od pogojev za cerkveno poroko. FOTO: Tatjana Splichal

Katera priprava na zakon je za naju?

Marsikatera zaroka se zgodi okrog božiča, za valentinovo ali gregorjevo. Če sta med sveže zaročenimi pari, ki poroko načrtujejo še letos, tudi vidva, se gotovo že ozirata po pripravi na zakon. Kje se je lahko udeležita in na kaj bodita pozorna?

Če se želita poročiti že to pomlad ali poletje, se bosta morala priprave na zakon, ki je eden od pogojev za cerkveno poroko, udeležiti zelo kmalu. Čeravno sta z zimsko zaroko zamudila nekaj priložnosti za daljšo pripravo na zakon, izbira ostaja pestra. Preden preletimo ponudbo, poglejmo, čemu je pri izbiri priprave dobro posvetiti pozornost.

Kaj pravijo mladi zakonci?

Mladi, ki so se poročili pred kratkim, ugotavljajo, da dolžina organizirane priprave na zakon ni ključno merilo kakovosti. Dobro je pozornost nameniti tudi drugim dejavnikom. Kaja poudarja, da je pri daljši pripravi toliko pomembnejši dober voditelj, pa tudi cena ni zanemarljiv dejavnik. Čeravno nad izbrano pripravo nista bila najbolj navdušena, sta z možem hvaležna, da so »s še dvema paroma s te priprave zdaj skupaj v zakonski skupini in je super, ker se že od prej poznamo in smo se res ujeli«. Kaj takega se pri vikend pripravi le redko zgodi.

Pred odločitvijo se o pripravah vsaj malo pozanimajta. FOTO: Blaž Weindorfer/Sportida

Raznoliki pristopi in vsebine

Luka bi zaročencem svetoval, naj razmislijo, kakšen način dela jim ustreza. Ti so namreč precej različni: ponekod udeleženci samo poslušajo voditelje, drugod tudi drug drugega, spet drugje pa aktivno debatirajo in sodelujejo v različnih dejavnostih. Srečanja so lahko ob večerih, čez cel dan ali ves vikend (npr. v domu duhovnih vaj, kjer udeleženci tudi prespijo). Koliko interakcije z ostalimi udeleženci si želita?

Ponekod udeleženci samo poslušajo voditelje, drugod tudi drug drugega, spet drugje pa aktivno debatirajo in sodelujejo v različnih dejavnostih.

»Nama je bilo fajn, da je več dela v paru kot deljenja s skupino,« o svoji izkušnji razmišlja Tinkara, Doris pa pravi, da se zaveda, da to ni za vsakogar, vendar podčrta: »Več ko daš, bolj ko si iskren in pripravljen kaj podeliti, več dobiš nazaj. Nama je bilo zelo poplačano.«

FOTO: Tatjana Splichal

Priprave se razlikujejo tudi po vsebini – pozanimajta se o njej. Najpogosteje vključujejo temo o zakramentu zakona in poročni obljubi, informacije o poročnem obredu in pričevanje zakonskega para, pogosto tudi besedo o naravnem načrtovanju družine, vse ostalo pa je precej odvisno od poudarkov, ki jih izberejo voditelji. To so sicer navadno zakonci in duhovniki, včasih tudi zdravniki in drugi strokovni sodelavci.

Glavni faktor: vajin vložek

Mladi zakonci se ne glede na izbrano pripravo strinjajo, da je ključen pristop zaročencev. Koliko časa in energije sta pripravljena vložiti v pripravo? Ta namreč zajema mnogo več kot organizirana srečanja. Kaj bosta naredila s prejetimi vprašanji, iztočnicami za pogovor, slišanimi predavanji in pričevanji ter drugimi gradivi, je v največji meri odvisno od vaju. Gotovo bosta ob marsičem pomislila, da sta se o tem tako ali tako že pogovarjala. Doris ob tem pove, da je bilo zanjo »vseeno zanimivo znova obiskati že predelane teme in videti, kako sva se skozi leta spreminjala«. Parom, ki se želijo celostno pripraviti na zakon, pa mladoporočenci priporočajo tudi na spletu dostopne sezname tem, o katerih se je dobro pogovoriti pred poroko.

Kaj bosta naredila s slišanim, je odvisno od vaju. FOTO: Arhiv Družine

Katerih priprav se lahko udeležita to pomlad?

Na spletu

Zaročencem je ne glede na lokacijo dostopna vikend priprava po Zoomu, ki jo vsak mesec organizira Ignacijev dom duhovnosti. Letošnji pomladni termini so 1.–3. marec, 5.–7. april, 3.–5. maj in 7.–9. junij.

Še ena priprava, ki večinoma poteka na daljavo, je e-priprava v organizaciji Iskreni.net. Gre za 3-mesečni program, sestavljen iz treh delov: spoznavno srečanje v živo je bilo že 24. februarja, sledi e-priprava, nazadnje pa udeležence čaka še vikend v Nazarjah (31. maj.–2. junij).

Nadškofija Ljubljana

V Ljubljani priprava poteka na Krekovem trgu in zajema pet večerov od ponedeljka do petka. Termini so 11.–15. marec, 15.–19. april, 13.–17. maj, 10.–14. junij in 8.–12. julij. V Kranju je priprava krajša, zajema dva večera (15.–16. marec), na Brezjah pa tri zaporedne nedeljske popoldneve. Termina sta 12., 19. in 26. maj ter 9., 16. in 23. junij. Pomladno pripravo organizirajo še v Zagorju, kjer zajema štiri večerna srečanja (2., 3, 9. in 10. marca).

Nadškofija Maribor

V Mariboru dvodnevna priprava pri frančiškanih poteka preko delavnic, pogovorov z voditelji, med udeleženci ter v obliki osebnega dela doma. Termini so 15.–16. marec, 19.–20. april, 17.–18. maj in 14.–15. junij. Na Ptuju se enodnevne priprave lahko udeležita 2. marca, 6. aprila, 4. maja ali 1. junija, v Slovenski Bistrici pa priprava traja dva popoldneva (2. in 9. marca). V Dravogradu so vsebine razporejene v tri večere (15., 16. in 17. marca), prav tako v Mežici (1., 2. in 3. marca), v Slovenj Gradcu pa priprava obsega pet srečanj (8., 9., 15., 16. in 17. marca).

Škofija Celje

Pri sv. Jožefu v Celju priprava traja dva dni. Termini so 8.–9. marec, 5.–6. april, 10. –11. maj, 14.–15. junij in 5.–6. julij. Vikend priprava v domu duhovnih vaj Nazaret v Nazarjah pa bo med 19. in 21. aprilom.

Škofija Koper

V župniji sv. Marka v Kopru sta možnosti priprave dve: med 13. marcem in 17. aprilom se bo zvrstilo šest srečanj ob sredah zvečer, junijska priprava pa zajema večere dveh vikendov (7., 8., 9., 14., 15. in 16. junija). Šest večernih srečanj čaka tudi udeležence priprave v Ilirski Bistrici (1., 2., 3., 8., 9. in 10. marca), pet popoldanskih pa v Postojni. Marčevski termin bo 1., 2., 8., 9. in 10. marca, junijski pa 7., 8., 14., 15. in 16. junija.

Škofija Novo mesto

V Novem mestu (Zavod Friderika I. Baraga) priprava traja dva zaporedna vikenda in obsega šest večernih srečanj (8.–10. in 15.–17. marec), v Črnomlju zaročence pričakujejo ob popoldnevih med 8. in 10. marcem, Kostanjevica na Krki pa vikend pripravo pripravlja med 19. in 21. aprilom.

Škofija Murska Sobota

Priprava v Murski Soboti vsakič obsega štiri srečanja, ki se odvijejo na štiri zaporedne nedelje popoldne. Termini so 3.–24. marec, 5.–26. maj in 2.–23. junij. V Apačah bo priprava potekala ob večerih od 1. do 3. marca, v Lendavi pa v soboto, 9. in 16. marca, popoldne.

Kamorkoli že bosta zavila, ne pozabita na prijavo in (priporočeni) dar, prepričati pa se velja tudi, da bosta ob koncu prejela potrdilo o opravljeni pripravi na zakon.

Kupi v trgovini

Poroka … in potem?
Medosebni odnosi
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh