Zapri
Iskanje

Kdaj jemo blagoslovljene jedi?

Za vas piše:
Andrej Saje
Objava: 12. 04. 2022 / 23:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 12:36

Kdaj jemo blagoslovljene jedi?

Kdaj jemo blagoslovljene jedi?
Novomeški škof dr. Andrej Saje. FOTO: osebni arhiv
Na nekaterih območjih v Sloveniji imajo navado užiti nekaj »žegna« že v soboto, ko ga prinesejo domov. Doma jih pričaka pogrnjena miza in ga s spoštovanjem zaužijejo. Tudi pri naši hiši ga zaužijemo na sobotni večer. Naša mama je bila tako navajena od doma. Zvečer zbrani posedimo ob mizi z jedmi in zmolimo rožni venec. Nikomur se nikamor ne mudi. V nedeljo zjutraj pa je »kaos«. Otroci še ne bi vstali, tega ali onega ne bi oblekli, gledamo na uro ... Po maši pa se uživanje zavleče, kosilo je potem pozno, nekam »izgubi« se nam praznično nedeljsko in velikonočno vzdušje. Hkrati razmišljam, da tudi godovne dni praznujemo že večer pred godom in godovnika »uvedemo« v njegov praznični dan. Prosim za odgovor glede tega. Lepo se zahvaljujem vsem, ki pripravljate bogato Družino. (Olga)

Spoštovana gospa Olga. Sprašujete me, kdaj je primerno uživati blagoslovljene velikonočne jedi, ki jih blagoslavljamo na veliko soboto. Kdaj točno jih začnemo uživati, ni predpisano, uživamo jih po krajevnih navadah, ki so, kot sami ugotavljate, v različnih krajih različne. V Sloveniji jih običajno uživamo na velikonočno jutro, v nekaterih krajih že v soboto zvečer po velikonočni vigiliji. Na avstrijskem Koroškem je ponekod med Slovenci navada, da po blagoslovu velikonočnih jedi že v soboto č...

Prvi mesec beri tednik Družina v digitalni obliki za 1 EUR!

Nazaj na vrh