Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je Miloš Milović, ki je pod drobnogledom Knovsa?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 12. 2022 / 00:23
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2022 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je Miloš Milović, ki je pod drobnogledom Knovsa?
Čeprav je očitno vseprisoten, je o Milošu Miloviću znanega malo. FOTO: Unsplash

Kdo je Miloš Milović, ki je pod drobnogledom Knovsa?

Kot je na družbenem omrežju sporočil predsednik državnozborske Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), poslanec NSi mag. Janez Žakelj, je komisija včeraj nenapovedano opravila nadzor na policiji in preverjala vlogo Miloša Milovića pri varovanju predsednika vlade in ministra za zdravje, njegov dostop do varovanih oseb in podlago za dostop do varnostnih ocen.

Kot je razbrati iz nedavnega poročila v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjana Lindava, naj bi razvpiti Miloš Njegoslav Milović, ki se ukvarja s poslovnim in varnostnim svetovanjem, sodeloval pri odločitvah, povezanih z varovanjem predsednika vlade dr. Roberta Goloba. V torek pa je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan zanikal, da naj bi Milović preverjal, kam domnevno odtekajo informacije z ministrstva za zdravje. Kot je pojasnil, se je sicer z njim poleti pogovarjal o varnosti na splošno, po svetovanju pa so se iz varnostnih razlogov odločili preseliti ministrovo pisarno. Kot je poudaril Bešič Loredan, Miloviću ministrstvo svetovanja ni plačalo, ravno tako nima z njim sklenjene nobene pogodbe, je poročala STA.

Poslansko vprašanje Golobu

O Milošu Miloviću je na včerajšnji 5. redni seji državnega zbora v okviru poslanskih vprašanj predsednika vlade Roberta Goloba pobaral poslanec SDS Žan Mahnič, ki je premierja med drugim vprašal, v kakšnem odnosu je z »obsojenim kriminalcem Milošem Milovićem, ki je na sodišču izjavil, da so iz nezakonitih poslov nosili gotovino Aleksandru Čeferinu«, kakšne so njegove zadolžitve in kako ga plačujejo, morda s sklenjeno pogodbo na Gen-I? Poslanec je predsednika vlade še vprašal, ali je vedel, da Milović svetuje tudi ministru za zdravje, ali mu ga je priporočil on in komu vse še svetuje, »mogoče tudi predsednici parlamenta, da si je dala zakleniti vrata in prvič v zgodovini parlamenta ne moreš več do prvega med enakimi, ne da bi moral pritisniti na zvonec«.

Premierjev odgovor

Kdo je torej Miloš Milović? Premier je poslancu odgovoril, da je bil Milović, ki »ničesar ne usmerja ali vodi«, vodja varnostne službe in je skrbel za varnost pokojnega Janeza Drnovška, sedem let je bil vodja njegove službe. »Imam vso pravico vprašati za mnenje kogar koli. Njega sem vprašal, kakšen je najustreznejši način varovanja mene – takšen, kot je sedaj, ali obstajajo kakšni boljši primeri iz prakse, ne iz teorije. Zato smo se skupaj z MNZ odločili za spremembo uredbe in prenesli varovanje na generalni sekretariat vlade. Varnostniki prebijejo z vami 24 ur dnevno, zaupanje med vami in njimi mora biti popolno. Če jaz ne zaupam varnostnikom ali obratno, oni ne morejo opravljati svoje službe,« je Žanu Mahniču odvrnil Robert Golob.

»Bil je v več službah in bil povsod krivdno odpuščen«

V obrazložitvi zahteve za dopolnitev odgovora je poslanec SDS navedel besede v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava: »Med sestankom sem zagovarjal stališča stroke po enoviti urejenosti varovanja varovanih oseb, čemur pa je Miloš Milović ves čas ostro nasprotoval.« Mahnič je Golobu očital, da je pred mesecem dni dejal, da sicer ve, kdo je Milović, da pa z njim nima nič, da ni bil nikdar z njim, da ni zadolžen za njegovo varovanje, »tukaj pa imamo črno na belem, da je.« Zato je prvega moža vlade še enkrat vprašal, kaj ima z Milošem Milovićem, »ki je obsojen za korupcijo, ki je kriminalec, bil je v več službah in bil povsod krivdno odpuščen«. Za oceno, da je Milović kriminalec, si je Mahnil prislužil opomin predsednice državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič.

Brez pogodbe ali delovnega razmerja

Golob je v dopolnitvi odgovora dejal, da ni nikdar skrival, da mu je Milović podal mnenje, kako naj se organizira, »toda ali on vodi varnostno službo? Ne.« Dodal je, da ni bila podpisana nobena pogodba in z njim ni bilo nikoli sklenjeno nobeno delovno razmerje v vladni strukturi, pa tudi, da ga nihče ne plačuje za usluge od kjer koli drugje. »Lahko pa vprašam za mnenje nekoga, ki ima konkretno izkušnjo, in to sem tudi storil. Vprašal sem nekoga, ki je to počel pri Janezu Drnovšku, ker vem, da je bil on tisti predsednik vlade, ki je imel te stvari res zelo dobro naštudirane,« je poslancu še odgovoril predsednik vlade. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, kdo – če ne vlada in ministrstvo za zdravje – Milovića plačuje.

Novembra pa ...

Spomnimo: Mahnič je Goloba o »zanimivem imenu, javnosti znanem predvsem iz različnih afer, to je Milošu Njegoslavu Miloviću« spraševal tudi že na novembrski 4. redni seji državnega zbora. »Leta 2015 je Specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnice zaradi potencialno fiktivnega posla hčerinskega podjetja Slovenskih železnic ŽGP Ljubljana zoper Leona Kostiova, Nihada Bešića in Miloša Njegoslava Milovića. Prva dva sta bila pravnomočno obsojena, proti tretjemu še poteka postopek. Zanimivo pa je, da je s prstom pokazal na svoje nekdanje delodajalce v odvetniški družbi Čeferin, ki so vplivali na posameznike, kot so tožilec Boštjan Jeglič, šefica Petrola Nada Drobne Popović. Milović tudi trdi, da je denar iz fiktivnega posla šel v gotovini neposredno v roke Aleksandra Čeferina.«

Bujna domišljija?

Tedaj je poslanec predsednika vlade nedvoumno vprašal, ali pozna Miloša Milovića; če da, kakšen je njegov odnos z njim; in ali držijo informacije, da je on tisti, ki je neuradno zadolžen za premierjevo varovanje. Robert Golob je novembra sprva njegovo konkretno vprašanje preslišal in ignoriral, ko ga je Mahnič ponovil še enkrat v obrazložitvi zahteve za dopolnitev predloga, pa mu je vendarle odvrnil: »Se opravičujem, ampak gospod poslanec ima pač bujno domišljijo. Ne, gospod Milović ni v ničemer na nobeni funkciji, ni imenovan, še manj zaposlen, za moje varovanje ne skrbi. Za moje varovanje skrbi služba, ki je za to pooblaščena in je zaposlena na generalnem sekretariatu vlade. Še enkrat, gospod Milović ni zaposlen niti ne skrbi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh