Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je Sveti Duh?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 23. 05. 2023 / 20:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2023 / 00:32
Kdo je Sveti Duh?
Generalni vikar koprske škofije Slavko Rebec. FOTO: T. P.

Kdo je Sveti Duh?

Na Svetega Duha najbrž najpogosteje pomislimo ob birmi in binkoštih. O tem, kdo pravzaprav je Sveti Duh in kako ga lahko prepoznamo, smo povprašali Slavka Rebca, generalnega vikarja škofije Koper.

Za začetek temeljno vprašanje: kdo je Sveti Duh?

Je tretja Božja oseba. Tisti, ki »sestavlja« bitje Boga poleg Očeta in Sina. In kaj to pomeni? To skušam ponazoriti s pomočjo spinnerja (vzame vrtavko iz predala). Ima tri krake, vsak je samosvoj – en krak ni drugi krak. Ko se stvar zavrti, pa delujejo kot celota. Takrat sploh ne ločiš posameznih krakov, vidiš samo vrtavko – vse se prepleta. Tako je tudi pri Očetu, Sinu in Svetem Duhu. En Bog se nam razodeva kot tri osebe: včasih bolj Oče, ki nas ustvarja, včasih bolj Sin, ki nas izziva k uresničevanju Božjega življenja skozi odnose, včasih Sveti Duh, ki navdihuje, daje razumevanje, notranji uvid vsega, kar delata Oče in Sin.

Kako prepoznati, začutiti, spoznati delovanje Svetega Duha?

Na srečanju v Ajdovščini, kjer je pihalo kot zmešano, so me birmanci vprašali, ali se Svetega Duha da videti. Izzval sem jih, naj mi pokažejo burjo. Kazali so, kako se majejo veje. Rekel sem jim: »Vidim...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh