Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so pravzaprav ti vsi sveti?

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 25. 10. 2022 / 22:19
Oznake: Duhovnost, Svetniki, Vera
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.11.2022 / 07:35
Kdo so pravzaprav ti vsi sveti?
Ali smo tudi mi poznali kakšnega svetnika? FOTO: Shutterstock

Kdo so pravzaprav ti vsi sveti?

Zagledanost v neminljivost z Bogom utrjuje ljudi, da tudi v težkih, če ne nemogočih razmerah vztrajajo v dobroti, poštenosti, pravičnosti in ljubezni. S p. dr. Metodom Benedikom, ki povezuje postopke za beatifikacijo žrtev nacizma in komunizma na slovenskih tleh, smo se pogovarjali o svetosti, svetnikih, slovenskem dojemanju svetništva in postopkih za beatifikacijo žrtev nacizma in komunizma v Sloveniji. Izjemno pogumna dejanja se skrivajo za zgodbami Slovenk in Slovencev, ki so vztrajali v izpovedovanju vere tudi za ceno življenja.

Za ljudi so bili pripravljeni pretrpeti zverinsko mučenje in dati tudi svoje življenje. Pred praznikom vseh svetih je prav, da se spomnimo tudi teh pričevalcev ljubezni do Kristusa. Za nekatere so bili svetniki za sosednjimi vrati ali v sosednji vrsti.

Kdaj so v Cerkvi začeli govoriti o svetnikih? Kako so razumeli svetost?

Pri vprašanju svetosti in svetnikov je nujno, da se ozremo v krščanska izhodišča; v Sveto pismo in Božjo besedo. V Stari zavezi je velikokrat poudarjeno: Bodite sveti, ker sem jaz svet. Kristus nas vedno znova vabi k svetosti. Na različne načine in z različnimi spodbudami. Recimo, ko govori o blagrih. Če se ozremo h kristjanom v čisto začetni dobi, opazimo, da jih apostol Pavel imenuje sveti. Kristjane v Efezu v pismu pozdravi: »Pavel, po Božji volji apostol Kristusa Jezusa, svetim, ki so v Efezu, in zvestim v Kristusu Jezusu: milost vam in mir od Boga, našega Očeta, in Gospoda Jezusa Kristusa« (Ef 1,1).

Tiste, ki so sprejeli vero v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh