Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ker Cerkev potrebuje nenehno spreminjanje

Za vas piše:
M. P.
Objava: 06. 09. 2023 / 11:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2023 / 13:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ker Cerkev potrebuje nenehno spreminjanje
Matej Cepin z Alešem Čerinom in Benjaminom Tomažičem na pastoralnem tečaju duhovnikom govori o vodenju. FOTO: Osebni arhiv M. C.

Ker Cerkev potrebuje nenehno spreminjanje

V tem tednu po slovenskih škofijah potekajo pastoralni tečaji za duhovnike in druge pastoralne sodelavce škofije z naslovom »Vodenje v župniji«. Seminar o vodenju je pripravila Socialna akademija. Njenega direktorja Mateja Cepina smo povprašali, o čem se na pastoralnem tečaju pogovarjajo in kakšne sadove si lahko obetamo.

Zakaj je veščina vodenja pomembna?

Časi se spreminjajo in mnogi, ki smo dejavni v Cerkvi, opažamo, da zgolj ponavljanje načinov in navad izpred 20 ali 40 let ne deluje več. Cerkev potrebuje nenehno spreobračanje, nenehno spreminjanje. In voditelji so tisti, ki kažejo pot naprej, pot v »neznano«, luč na koncu predora.

Voditelji v Cerkvi nastopajo na več ravneh. Na ravni posameznih skupin, župniki na župnijah, pa v samostanih, redovih … Potreb po vodenju je veliko, usposabljanj za vodenje pa dokaj malo.

Na kakšen način boste te vsebine predstavili na pastoralnem tečaju? 

Letošnji pastoralni tečaj soustvarjamo trije laiki, ki se, vsak na svoj način, pogosto srečujemo z vodenjem: Aleš Čerin, Benjamin Tomažič in Matej Cepin. V delu dopoldneva seveda ni mogoče narediti velikih premikov, kar pa lahko damo, je povabilo in navdušenje, da bi vsaj nekateri stopili na dolgo pot osebne rasti na področju voditeljstva.

Tako v prvem delu tečaja skušamo skozi primere in osebne zgodbe odgovoriti na vprašanji, kaj sploh je vodenje (kako se to razlikuje npr. od upravljanja ali koordiniranja) ter koga sploh vodim.

V drugem delu, ki je bolj aplikativen, pa smo prepoznali nekaj področij, na katerih smo bili sami kot voditelji prisiljeni delati korake v osebnostni rasti, obenem pa prepoznavamo, da se s podobnimi izzivi srečujejo tudi mnogi voditelji v Cerkvi. Gre za področja, kot so na primer iskanje stika z ljudmi, poverjanje nalog ali izbira prioritet.

Benjamin Tomažič. FOTO: Osebni arhiv M. C.

Kaj si lahko obetamo? Ali ni težko nekoga, ki je že utečen v svojem delu, naučiti nekaj novega?

Izvajalci tečaja sami na sebi opažamo, da je premike na področju voditeljstva sicer težko delati, vendar pa se da. Še več: učinki osebnostne rasti na tem področju so lahko res veliki.

Najlaže pridobimo nova znanja, npr. si zapomnimo nek podatek, ime ali citat. Teže kot to pridobimo novo veščino, na primer veščino postavljanja odprtih vprašanj ali aktivnega poslušanja. Najteže pa se spreminja navade, vedenjske vzorce oz. paradigme. Te so kot zemljevidi, po katerih delujemo. Prave voditeljske spremembe pa se zgodijo prav takrat, ko dopolnimo svoje zemljevide in tako spremenimo svoje delovanja.

Kupi v trgovini

Krepostno vodenje
Drugi priročniki
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh