Zapri
Iskanje

KGZS opozarja na preveliko število medvedov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 08. 2021 / 08:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 16:57
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

KGZS opozarja na preveliko število medvedov

KGZS opozarja na preveliko število medvedov
Po lanskih podatkih naj bi v Sloveniji živelo približno 1000 medvedov. FOTO: Oton Naglost
V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije v luči zadnjega napada medveda na človeka v Pivki poudarjajo, da ima Slovenija ima na osrednjem območju eno najvišjih gostot pojavljanja medveda v Evropi.

To pomeni, da se ob ustavitvi odvzema in hkrati nadaljnjem povečevanju populacije povečuje možnost za nevarna srečanja z zvermi, pravijo v zbornici.

Težave je treba reševati sistemsko

"Takšen sistem, ki je upošteval mnenja stroke in kmetov ter je vzdrževal vsaj približno ravnovesje med prebivalstvom in zvermi, smo v Sloveniji pred leti že imeli, nato pa se je zaradi nerazumevanja laičnih okoljevarstvenikov in samovolje upravnega sodišča, ki ne upošteva mnenja stroke, odvzem ustavil," menijo v zbornici in dodajajo, da je redno upravljanje s populacijo in zmanjšanje števila medvedov določeno tudi v Strategiji upravljanja z rjavim medvedom, ki pa se je po njihovih besedah ne upošteva. "Ob nedavnem napadu medveda na človeka, ki se je zgodil pri Pivki, zato še enkrat pozivamo pristojne, da vzpostavi reden in učinkovit sistem upravljanja z velikimi zvermi, ki bo ponovno vzpostavil ravnovesje med prebivalstvom in zvermi. Tako bi ponovno vzpostavili zaupanje prebivalcev podeželja v učinkovitost sistema upravljanja, hkrati pa ohranili medveda v ugodnem ohranitvenem statusu."

Potem ko je minuli petek v bližini kraja napada prišlo do vnovičnega srečanja medvedke s človekom, je Agencija RS za okolje (Arso) na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije izdala ustno odločbo za izjemni odstrel medveda, ki je pred dnevi pri Pivki poškodoval 30-letnega domačina.

V naravnem okolju primanjkuje hrane

Ker letos v naravnem okolju primanjkuje hrane, saj obroda v gozdovih ni ali pa je zelo skromen, "je pričakovati povečan pritisk divjih živali na območja, ki so bliže naseljem. S tem se povečuje tudi verjetnost srečanja z zvermi, tudi takšno, ki se je zgodilo v bližini Pivke." K povečanju števila srečanj prispevata prav nenehna številčna rast in širjenje populacije medvedov, so prepričani v KGZS.

KGZS: »Treba je začeti z razumnim upravljanjem populacije zveri.« FOTO: KGZS

Vse odločevalce, še posebej upravno sodišče in naravovarstvenike, pozivamo, da razumejo lokalne prebivalce, ki živijo v strahu pred srečanji z zvermi. Pozivamo tudi, da upoštevamo stroko in spet začnemo z razumnim upravljanjem populacije zveri. (KGZS)

S takim pristopom bi ustavili rast populacije medvedov in upravljanje v skladu s strategijo, ki bo omogočala varno gibanje ljudi na podeželju ob hkratnem dolgoročnem ohranjanju dinarske populacije medvedov v ugodnem stanju, še dodajajo v zbornici.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh