Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ševčuk v Vatikanu: delček protipehotne mine za papeža

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 11. 2022 / 12:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2022 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ševčuk v Vatikanu: delček protipehotne mine za papeža
Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco sprejel kijevskega višjega nadškofa Svjatoslava Ševčuka. FOTO: Vatican Media

Ševčuk v Vatikanu: delček protipehotne mine za papeža

Papež Frančišek je danes dopoldne v zasebno avdienco sprejel višjega nadškofa Svjatoslava Ševčuka iz Kijeva.

Pred obiskom v Vatikanu je grško-katoliški višji nadškof v izjavi svoje cerkve dejal, da želi svetemu očetu »izraziti bolečino ukrajinskega ljudstva in osebno poročati o vojnih grozotah, ki jih je doživelo ukrajinsko ljudstvo«.

To je prvi obisk voditelja z Rimom povezane Cerkve v Vatikanu po začetku vojne v Ukrajini. V izjavi je še zapisano, da je višji nadškof v Rimu na »delovnem obisku«. Poleg srečanja s papežem se bo predvidoma pogovarjal tudi z voditelji vatikanskih dikasterijev in veleposlaniki pri Svetem sedežu, udeležil pa se bo tudi konference predstojnikov inštitutov posvečenega življenja.

Papež nenehno poziva k miru v Ukrajini, na dan odhoda v Bahrajn pa je pred slovesom od Rima v avdienco sprejel tri ukrajinske begunske družine.

Ni še jasno, ali je predmet pogovorov tudi morebitno papeževo potovanje v Kijev. Višji nadškof Ševčuk je v vsakdanjih video sporočilih o trenutnih razmerah v Ukrajini večkrat pozval k molitvi za to, tudi v Rimu pa trenutno pospešeno ugibajo o možnosti Frančiškovega obiska v Ukrajini. Papež sam nenehno poziva k miru v tej državi. Na dan odhoda v Bahrajn je pred slovesom od Rima v avdienco sprejel tri ukrajinske begunske družine.

Nazadnje je papež v letošnjem septembru glede morebitnega obiska v Ukrajini izjavil: »Načrtoval sem, da bi šel tja. Zdi se mi, da zdaj še ni Božja volja, da bi šel, toda bomo videli pozneje.«

Višji nadškof Ševčuk in papež Frančišek med pogovorom. FOTO: Vatican Media

Papež je na strani Ukrajincev

Kijevski višji nadškof je po srečanju v izjavi za javnost povedal, da je papežu razložil, kako je Cerkev tudi po izbruhu vojne ostala blizu ljudem. Vsak kraj češčenja »in vsaka naša stavba« je postala zatočišče za preganjane ljudi.

Papež ne bo prenehal podpirati ukrajinskega ljudstva v molitvi in dejanjih.

Višji nadškof od začetka ruske invazije konec februarja skorajda ni zapustil Kijeva. Med včerajšnjim srečanjem se je papežu zahvalil za vse, kar je cerkveni voditelj storil za končanje vojne in posredovanje za mir, osvoboditev talcev in zapornikov. Dobil je zagotovila, tako Ševčuk, da papež ne bo prenehal podpirati ukrajinskega ljudstva v molitvi in dejanjih: »Papež je na strani Ukrajincev.«

Dar za papeža: delček protipehotne mine

Višji nadškof Ševčuk je papežu Frančišku podaril delček ruske mine, ki je v letošnjem marcu uničila pročelje cerkve v Irpinu pri Kijevu. To je bilo, kot je dejal višji nadškof v svoji izjavi, »vidno znamenje uničenja in smrti, ki ju vojna prinaša vsak dan«.

Vse ukrajinske bazilike, cerkve in samostani so v vojni postali osrednja zatočišča za sprejem preganjanim in človekoljubno pomoč.

Papež je gostu zagotovil zavezanost Svetega sedeža miru in spodbudil Cerkev v tej vzhodnoevropski državi, naj stoji ob strani ljudem, je še zapisano v izjavi za javnost. To zavezo je ukrajinski nadškof zelo intenzivno poudaril in Frančišku natančno opisal, kaj je videl med svojimi obiski na območjih, ki jih je vojna najbolj prizadela.

»Papežu sem povedal o služenju naših škofov, duhovnikov, menihov in redovnikov na trenutno zasedenih ozemljih (...) Pojasnil sem, da so vse naše bazilike, cerkve in samostani postali osrednja zatočišča za sprejem in človekoljubno pomoč,« je pojasnil ukrajinski višji nadškof. Papežu je bil predstavljen tudi pastoralni načrt za leto 2023, ki se osredinja na služenje šibkim in razseljenim.

Nalaganje
Nazaj na vrh