Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kim Džong Un: Severna Koreja je pripravljena mobilizirati jedrske sile

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 07. 2022 / 12:12
Oznake: Svet, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 12:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kim Džong Un: Severna Koreja je pripravljena mobilizirati jedrske sile
Vojaška parada v Severni Koreji v spomin na podpis premirja iz leta 1953. FOTO: Splet

Kim Džong Un: Severna Koreja je pripravljena mobilizirati jedrske sile

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je med govorom ob obletnici korejske vojne, ki se je končala 27. julija 1953, dejal, da so pripravljeni uporabiti jedrsko orožje ter da je država »popolnoma pripravljena na kakršen koli vojaški spopad« z ZDA, je poročala tamkajšnja državna tiskovna agencija KCNA.

Svetovna javnost je zaskrbljena, da Severna Koreja morda pripravlja sedmi jedrski poskus. ZDA so prejšnji mesec opozorile, da lahko Pjongjang kadar koli izvede takšen test. Zadnjega je leta 2017. Posebni predstavnik ZDA v Severni Koreji Sung Kim pravi, da je Severna Koreja letos preizkusila največje število raket, kar 31. V rekordnem letu 2019 jih je v celotnem letu 25, navaja BBC.

Severna Koreja premirje vidi kot zmago nad ZDA

Čeprav se je korejska vojna končala s premirjem, Severna Koreja to označuje za zmago nad ZDA. Vsakoletno praznovanje dneva zmage zaznamujejo z vojaško parado, ognjemetom in plesom.

Korejska vojna je bil oborožen konflikt med Severno Korejo in Južno Korejo. Vojna se je začela 25. junija 1950 z nenadnim napadom severnokorejske vojske na Južno Korejo. Boji med državama so se končali 27. julija 1953 s podpisom premirja in nastankom demilitarizirane cone.

Kim je v svojem govoru ob tem dogodku dejal, da mora Severna Koreja zaradi jedrskih groženj ZDA opraviti »nujno zgodovinsko nalogo« okrepitve svoje samoobrambe in dodal, da so ZDA redne vojaške vaje Severne Koreje napačno predstavile kot provokacije.

Oživitev južnokorejskega načrta za boj proti severnokorejski jedrski grožnji?

Kim se je odzval tudi na poročila, da namerava Južna Koreja oživiti načrt za boj proti severnokorejski jedrski grožnji s preventivnimi napadi na rakete Pjongjanga in morebitno njegovo višje vodstvo. Po mnenju analitikov to prinaša tveganja, ki bi lahko spodbudila oboroževalno tekmo.

Kim je ob tej priložnosti dejal, da bosta vlada in vojska južnokorejskega predsednika Yoon Suk-yeola »izbrisani«, če bo izvedel preventivne napade.

Retorika ob pomembnih obletnicah bolj ognjevita

Kot ugotavlja BBC-jev novinar Rupert Wingfield-Hayes, opozorilo Kim Džong Una, da je Korejski polotok »na robu vojne«, zveni nadvse strašljivo, toda severnokorejska retorika je ob pomembnih obletnicah pogosto ognjevita. To po njegovem mnenju kaže na to, kako jezen je severnokorejski režim na novega predsednika Južne Koreje Yoon Suk-yeola.

Agresivnejša obrambna politika Južne Koreje

Odkar je maja prevzel položaj, je južnokorejski predsednik Yoon predstavil novo, bolj agresivno obrambno politiko. Ta bi južnokorejskim silam omogočila, da preventivno napadejo severno sosedo, če bi menili, da jim grozi jedrski napad iz Pjongjanga. Ta tako imenovana strategija »veriga ubijanja« bi Južni Koreji omogočila izstrelitev preventivnih balističnih raket in zračnih napadov na severnokorejske cilje, vključno z uničenjem severnokorejskih poveljniških in nadzornih struktur ali povedano drugače, odstranitev samega Kim Džong Una.

Pjongjang je sicer tudi precej nezadovoljen s pomanjkanjem angažiranja Washingtona, odkar je predsednik Joe Biden na tem mestu zamenjal Donalda Trumpa. Vse to bi lahko nakazovalo, da gremo proti nekakšni namerni eskalaciji s strani severa, zaključuje Wingfield-Hayes.

Nalaganje
Nazaj na vrh