Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klic v življenje: študijski dan za sodelavce župnijskih Karitas

Za vas piše:
Alenka Petek
Objava: 27. 01. 2024 / 18:24
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2024 / 18:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Klic v življenje: študijski dan za sodelavce župnijskih Karitas
Prostovoljci Karitas so zelo aktivni, imajo mnoge talente in veliko znanja, ki ga uspešno uporabljajo pri delu. FOTO: A. P.

Klic v življenje: študijski dan za sodelavce župnijskih Karitas

Škofijska karitas Ljubljana je v soboto, 27. januarja 2024, v Antonovem domu na Viču pripravila študijski dan za Župnijske karitas na temo Klic v življenje.

V uvodnem nagovoru je vse navzoče pozdravil Jože Kern, generalni tajnik Škofijske karitas Ljubljana, se vsem prisotnim zahvalil za številčen obisk, zaželel prijetno druženje in uspešno delo ter izmenjavo izkušenj na delavnicah. V nadaljevanju je ansambel Nepozabni v sestavi treh glasbenikov, ki jih združuje veselje do izvajanja narodno zabavne glasbe, zaigral nekaj skladb, ki so prisotne sprostile in pripravile na predavanje dr. Stanka Gerjolja.

Ansambel »Nepozabni« je zaigral nekaj skladb, ki so prisotne sprostile in pripravile na predavanje dr. Stanka Gerjolja. FOTO: A. P.

Številni Jezusovi čudeži nakazujejo, kako je Jezus našel pot do človeka v stiski in mu pomagal.

V predavanju je dr. Stanko Gerjolj na primeru Jezusovih čudežev predstavil, kako nas Jezus kliče v življenje prek različnih odnosov. Številni Jezusovi čudeži nakazujejo, kako je Jezus našel pot do človeka v stiski in mu pomagal. Povedano nas je nagovorilo in nam sporočilo, da nam Bog iz stisk pomaga po ljudeh ter da smo tudi mi večkrat v vlogi tistih, ki potrebujejo pomoč. 

V predavanju je dr. Gerjolj na primeru Jezusovih čudežev predstavil, kako nas Jezus kliče v življenje prek različnih odnosov. FOTO: A. P.

Po predavanju so se udeleženci v šestih delavnicah posvetili konkretnim vprašanjem o delu Karitas. Vprašali so se, kaj jih je motiviralo in spodbudilo, da so postati prostovoljci in sodelavci Karitas: kakšna pričakovanja so imeli? Kako sprejemajo ljudi v različnih stiskah, kakšen odnos imajo do njih? Se znajo distancirati od stisk ali jih preveč ponotranjijo?

Veliko prostovoljcev se je za delo pri Karitas odločilo zato, ker so že poklicno pri svojem delu pomagali ljudem v različnih stiskah. FOTO: A. P.

Veliko prostovoljcev se je za delo pri Karitas odločilo zato, ker so že poklicno pri svojem delu pomagali ljudem v različnih stiskah. Spet drugi so želeli koristno zapolniti prosti čas in ga nameniti sočloveku. Nekaterim so dajali dober zgled starši in stari starši ali pa so po upokojitvi želeli še naprej biti aktivni in koristni. 

Prostovoljci Karitas vseskozi v svoje delo vključujejo Boga in ga prosijo za pomoč. FOTO: A. P.

Prostovoljci Karitas uporabnikov ne poskušajo spreminjati, temveč jim le svetujejo in skupaj z njimi iščejo pot iz stiske.

Prostovoljci Karitas so zelo aktivni, imajo mnoge talente in veliko znanja, ki ga uspešno uporabljajo pri delu. Povedo, da jih je delo na Karitas spremenilo. Postali so bolj empatični, tolerantni, strpnejši, odprti do drugih ter boljši poslušalci. Pridobili so širši pogled na življenje, ne obsojajo drugačnosti, ampak jo želijo spoznati. Sebe in druge sprejemajo take, kot so: z vsemi dobrimi lastnostmi in omejitvami. So aktivni kristjani, ki delajo za dobro sočloveka. Uporabnikov ne poskušajo spreminjati, temveč jim le svetujejo in skupaj z njimi iščejo pot iz stiske. Seveda pa vseskozi v svoje delo vključujejo Boga in ga prosijo za pomoč. V situaciji, ko sami ne zmorejo, zaupajo v molitev. Ko pri svojem delu srečajo sključeno ženo, postanejo tista oseba, ki ji nudi dovolj opore, da se vzravna.

Nalaganje
Nazaj na vrh