Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetje in vlada glede ukrepov v okviru Nature 2000 dosegli napredek v pogajanjih

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 06. 2023 / 10:05
Oznake: Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetje in vlada glede ukrepov v okviru Nature 2000 dosegli napredek v pogajanjih
Pogled na Ljubljansko barje. FOTO: Katja Cingerle

Kmetje in vlada glede ukrepov v okviru Nature 2000 dosegli napredek v pogajanjih

Iz sindikata kmetov Slovenije so po zadnjih pogajanjih z vlado sporočili, da je slednja pristala na spremembo predloga uredbe o upravljanju območij Nature 2000 za obdobje 2023-2028, po kateri bi bili ukrepi za kmete prostovoljni. Dogovor je, da naj bi skupaj oblikovali ukrepe, ki bodo sprejemljivi tudi za kmete.

Po oceni sindikata kmetov je bil dosežen korak naprej. Kot pravijo, so na petkovih pogajanjih sprejeli sklep, da ministrstvi za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za naravne vire in prostor pripravita stališče, ki bo jasno opredeljevalo, da so ukrepi Nature 2000 za kmete prostovoljni. Skupaj naj bi oblikovali »stimulativne ukrepe, ki bodo sprejemljivi tudi za kmete«.

Ministra skopa z izjavami

Skupni dokument bodo do konca junija posredovali Evropski komisiji, na predstavitvi in usklajevanju dokumenta pa bodo sodelovali tudi predstavniki kmetov, je poročala STA. Kmetijska ministrica Irena Šinko, ki do zaključka pogajanj sicer ne komentira trenutnih pogovorov, je po navedbah Radia Ognjišče potrdila, da je bil v pogajanjih dosežen napredek. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan pa je pogajanja ocenil kot konstruktivna.

Zakon in predlog uredbe v neskladju z ustavo?

Na pogajanjih so med drugim predstavili ugotovitve pravnega mnenja, ki ga je Zadružna zveza Slovenije naročila pri Inštitutu za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti. Ključna ugotovitev po mnenju sindikata kmetov je, da sta zakon o ohranjanju narave in predlog uredbe, ki med drugim predvideva strožje režime na določenih območjih Nature 2000, v neskladju z ustavo.

Predstavniki kmetov in vlade naj bi se ponovno sestali 23. junija.

Glede na opozorila kmetov, predlog uredbe o upravljanju območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028 na območju Ljubljanskega barja predvideva obvezno izvajanje prilagojene kmetijske prakse, s čimer številne dejavnosti ne bi bile več dovoljene oziroma bi bile dovoljene pod strogimi pogoji.

Pravno mnenje prineslo zasuk v pogajanjih?

Eden od razlogov za napredek pri pogajanjih glede Nature 2000 je najverjetneje povzročilo prav pravno mnenje, ki sta ga po naročilu zadružne zveze izdelala pravnika Rajko Pirnat in Katja Štemberger. Po navedbah Dela naj bi bile namreč določbe zakona o ohranjanju narave, na katere se sklicuje predlog uredbe, neustavne, saj vladi daje pooblastilo, da s podzakonskim aktom posega v človekove pravice in temeljne svoboščine, kot sta zasebna lastnina in svobodna gospodarska pobuda.

Kmetje zahtevajo individualno obravnavo

Kot je še povedal predsednik sindikata kmetov Anton Medved, je do premika prišlo tudi na področju okoljsko občutljivega trajnega travinja. Dogovorili so se namreč, da bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju z ministrstvom za naravne vire in prostor ter Zavodom RS za varstvo narave pripravilo predlog metodologije, ki bo vključeval pregled stanja njiv iz leta 2006 ter območno in individualno obravnavo, ki je ena ključnih zahtev kmetov v pogajanjih.

Nalaganje
Nazaj na vrh