Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kolumban iz Hyja (Ione)

Objava: 05. 06. 2009 / 06:51
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kolumban iz Hyja (Ione)

Kolumban iz Hyja (Ione)

Kolumban, Kolumb, Kolumba,Cille, Colum Cille

Zavetnik: Irske in Škotske, irskih pesnikov; priprošnjik proti ognju, streli, mišji in podganji nadlogi, poplavam; zavetnik knjigovezov, škofij Derry na Irskem in Dunkeld na Škotskem

Atributi: benediktinski menih

Kljub temu, da je čas svetega Kolumba (starejšega) precej odmaknjen in da je območje, kjer se je rodil, danes precej odročno, pa imamo o njem dovolj natančnih in zanesljivih podatkov. Tako vemo, da je prvo izobrazbo prejel od domačega duhovnika, kasneje obiskoval slovečo samostansko šolo sv. Finniana v Movillu blizu domačega kraja in po diakonatu odšel v šolo pri Gemmanu na jugu dežele. Bogoslovni študij je zaključil v samostanski visoki šoli v Clonardu in bil posvečen v duhovnika. Prvi samostan, v katerem pa ni bil dolgo, je bil v Glasnevinu, pomembnem duhovnem središču tedanje Irske (danes je to predmestje Dublina). Kuga, ki je izbruhnila, je samostan izpraznila, Kolumban pa je začel sam ustanavljati samostane in posamezne cerkve, tako da velja za ustanovitelja skoraj sto cerkva. Začetkom na Irskem je sledilo bogato in razvejano misijonsko delo na Škotskem. Kolumban se je tja odpravil z dvanajstimi tovariši v lahkem čolnu iz lesenega ogrodja in prevlečenega z živalsko kožo. Njegov cilj je bil skalnati otok Iona, kjer je sezidal znameniti samostan Hy, ki se je razvil v pomembno misijonsko in kulturno središče. Misijonska metoda Kolumbana in tovarišev je bila nenasilna, brez prelivanja krvi in upoštevala je narodno izročilo (inkulturacija). Samota otoka Iona je bila za Kolumbana nenehen vir navdiha in moči. Tu je, kadar ni misijonaril, preživljal svoj čas v pogostni molitvi, ob študiju in znanstvenem delu. Že na Irskem je napisal več himen oz. hvalnic v narodnem jeziku ter molitev proti neurju, na Škotskem pa se je posvetil predvsem prepisovanju rokopisov; bilo naj bi jih več kot 300. Njegov zgled je bil odločilen, da se je ta vrsta umetniškega ustvarjanja razširila po samostanih po vsej Evropi. Umrl je nekega nedeljskega jutra v cerkvi, kamor je šel, da bi bil pri maši.

Ime: Kolumban, Kolumb, Kolumba je irsko Col(um) in po meni »golob«.V irščini ima ime pridevek Cille, Colum Cille, v pomenu »od cerkva«.

Rodil se je 7. decembra 521 v Gartanu na Irskem,

umrl pa 9. junija 597 na Ioni na Škotskem.

Družina: Bil je iz knežje družine s severozahodnega dela Irske. Njegov oče je bil Fedhlimidh, mati pa Eithne iz klana Ui Neill.

Zavetnik: Irske in Škotske, irskih pesnikov; priprošnjik proti ognju, streli, mišji in podganji nadlogi, poplavam; zavetnik knjigovezov, škofij Derry na Irskem in Dunkeld na Škotskem.

Upodobitve: Upodabljajo ga večinoma kot benediktinskega meniha, čeprav ni pripadal temu redu. Pogosto je prikazan prizor, kako umre v cerkvi.

Goduje: 9. junija.
Nazaj na vrh