Zapri
Iskanje

Koncert za mir s pretresljivim klicem Goreckega: »Mati, mati …«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 03. 11. 2022 / 05:00
Oznake: Kultura, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2022 / 18:35
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Koncert za mir s pretresljivim klicem Goreckega: »Mati, mati …«

Koncert za mir s pretresljivim klicem Goreckega: »Mati, mati …«
Simfonični orkester Cantabile. FOTO: arhiv Družine
Simfonični orkester Cantabile z dirigentom Marjanom Grdadolnikom vabi na Koncert za mir. Z orkestrom bodo pretresljivo glasbo treh skladateljev: Slavka Osterca, Johna Willamsa in Mikolaja Goreckega izvajali ukrajinski glasbeniki, ki so pred vojno pribežali v Slovenijo.

V soboto, 5. novembra, v Športni dvorani Logatec, in v nedeljo, 6. novembra, v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani (obakrat ob 19. uri), bo simfonični orkester Cantabile z gosti glasbeniki iz Ukrajine, ki v begunstvu pri nas nimajo svojega orkestra, z glasbo vabil k miru. Pod dirigentsko taktirko Marjana Grdadolnika bosta z orkestrom nastopili svetovna znana ukrajinska solistka violinistka Sofia Kysliak in slovenska sopranistka Mojca Bitenc.

Dirigent Marjan Grdadolnik. FOTO: Valter Leban

Na koncertu bodo izvajali dela treh izjemnih skladateljev: ob suiti Religiozo, ki jo je Slavko Osterc leta 1929 napisal za godala, in skladbi iz filma Schindlerjev seznam, kjer bo dobila posebno mesto vrhunska ukrajinska violinistka Kyslikova, boosrednja programska teža, kot pravi Grdadolnik, namenjena izvedbi 50 minutne tretje simfonije poljskega skladatelja Mikolaja Goreckega. »Simfonija ima v svetovni zakladnici klasične protivojne glasbe posebno mesto,« pravi dirigent. Skladatelj je simfonijo napisal »kot odziv na strahote druge svetovne vojne in njeno ost usmeril v sporočilo miru«. Ob sami glasbi je pretresljivo besedilo tri stavčne simfonije. Prvi stavek je žalostnika, molitev iz 15. stoletja, napisana na steni samostana sv. Križa, besedilo drugega stavka simfonije je sredi vojne, leta 1944, napisala 18-letna Helena na steni gestapovskega zapora v Zakopanih. »Med več pretresljivimi glasbenimi momenti morda človeka najbolj strese sopran, ki kliče: Mati, mati …« opiše Grdadolnik. 

Tretji stavek pa je šlezijska ljudska pesem, ki govori o materinskem iskanju sina, ki ne ve, kje je pokopan. »Gre za simfonijo žalostnih pesmi, vse nosijo globoko sporočilo. Besedilo, ki ga bo prepevala Mojca Bitenc, govori, kako težko je življenje, če je na svetu vojna. Na vajah čutim ukrajinske glasbenike, kako globoko doživljajo stisko svojega naroda …,« pravi Grdadolnik, ki je simfonijo Goreckega sicer želel izvajati že dlje časa. »Note niso na prostem trgu, tako bomo sedaj v sodelovanju s fundacijo Music fort he Future simfonijo izvedli v pravem času. Želimo pozvati k miru po vsem svetu, želimo sporočiti, da je mir vrednota, za katero si moramo vsi prizadevati.«

Na koncertu bo z umetniško besedo nastopil igralec Tone Kuntner. Vstopnine ne bo, zaželeni so prostovoljni prispevki, ki jih bodo namenili pomoči ukrajinskim glasbenikom.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close