Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec starega, začetek novega

Za vas piše:
Marko Rijavec
Objava: 09. 08. 2023 / 11:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2023 / 12:33
Konec starega, začetek novega
Avtor komentarja je Marko Rijavec, župnik Župnije Idrija. FOTO: Tatjana Splichal

Konec starega, začetek novega

Tiho sem. Mogoče je to moja edina – in najbolj naravna – človeška reakcija na vse, kar se je v preteklih dneh z grozo vzbujajočimi rekami in strašljivimi plazovi nagrmadilo na Slovenijo. Tiho.

Najprej čisto spontano, ker ne vem, kaj primernega bi v osuplosti tega trenutka sploh lahko rekel, pa tudi zato, ker sem se ob mnogih bolečinah ljudi okoli sebe naučil, da je v vsaki človeški stiski spričo njene nerazumljivosti še najbolj primerna prav tišina. Tišina je najboljša spremljevalka človekove groze in bolečine, stiske in nemoči.

Tuhtam, če ni morda to tudi vse, kar te še pred dobrim tednom praktično nepredstavljive slike »vesoljnega potopa«, ki jih gledam danes, terjajo od mene. Tišino. Vidim svet, ki mineva, in vse, ki jokajo za njim. In mi je hudo zanje in za svet. Tako zelo podobno neki človekovi smrti je vse to, ko odhaja nekaj, kar nam je bilo domače in kar smo imeli radi, in življenje nikoli več ne bo več tako, kakršno je bilo poprej. Poplavljene vasi, odtrgane ceste, porušene hiše in mostovi, debla, skale, zemlja, blato, vse, kar so vode za vedno odnesle, vse, kar so s seboj prinesle, solze in strah, nemoč in obup, vse to v meni rojeva tišino, tišino žalo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh