Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razumevanje vrstniškega nasilja in kakšna je vloga staršev

Za vas piše:
Barbara Novak
Objava: 28. 02. 2023 / 20:45
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2023 / 11:30
Razumevanje vrstniškega nasilja in kakšna je vloga staršev
Starši pogosto težko verjamejo, da bi njihov otrok v šoli izvajal nasilje, saj je doma popolnoma drugačen. FOTO: Shutterstock

Razumevanje vrstniškega nasilja in kakšna je vloga staršev

Pred časom smo bili priča nekaj težkim zgodbam o mladostniškem in vrstniškem nasilju. Presojanje posameznih primerov ni smiselno, če nimamo zares celovitega vpogleda v samo situacijo.

Za spreminjanje sistema, ki bi take tragedije lahko preprečil, ne bomo izgubljali besed, saj gre za dolgotrajne in zapletene odločitve. Lahko pa nam razumevanje dinamike vrstniškega nasilja in trenutnega položaja otrok pomaga pri usmerjanju in vzgoji otrok, ki se s tem lahko srečujejo na dnevni ravni.

Kaj je vrstniško nasilje

O vrstniškem nasilju govorimo, kadar gre za namerno uporabo telesnega, psihičnega, spolnega ali materialnega nasilja ene osebe (ali več) nad vrstnikom, pri čemer je moč neenakomerno razporejena. Dogodki so lahko ponavljajoči, ali pa gre za enkratno, hujše dejanje. Nasilje se že dolgo ne izvaja več zgolj v živo, temveč tudi prek spleta. Analize, narejene v šolah, kažejo, da je največ odnosnega nasilja, to so žaljenje, izločanje iz igre, dajanje vzdevkov, opravljanje ... Medtem ko naj bi bila pogostost fizičnega nasilja manjša.

V ozadju nasilja je vedno nek razlog in otrok s tem želi doseči nekaj njemu pomembnega. Svojega nepr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh