Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konstrukt in dejstvo, volk in jagnje

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 29. 03. 2023 / 08:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 11:34
Konstrukt in dejstvo, volk in jagnje
Branko Cestnik. FOTO: Tatjana Splichal

Konstrukt in dejstvo, volk in jagnje

»Trditi, da resnice ni, pomeni, da ima volk vso pravico pojesti jagnje,« je pred kratkim za španski El País dejal italijanski filozof Maurizio Ferraris, drugače zastopnik smeri novega realizma. Skratka, miselni relativizem, zelo v modi v zadnjih desetletjih, nas na koncu pripelje do prevlade močnejšega nad šibkejšim.

V drugi polovici prejšnjega stoletja smo se naveličali trdnih in dogmatičnih pogledov na svet in življenje. V družbi in politiki smo se odrekli togim in totalitarnim vzorcem ter začeli graditi lahkotno liberalno okolje. V osebni morali smo se začeli osredotočati na svoje želje in eksperimentirati z življenjskimi slogi. V vzgoji smo stavili na permisivnost, v filozofiji in umetnosti na »šibko misel« in konstruktivizem. Tudi v religiji nismo zaostajali za trendom:
2. vatikanski koncil je bil »čuden« koncil; poln optimizma, ni se spravil na nobenega heretika in ni razglasil nobene posebne dogme.

Po eni strani je tovrstna sprostitev vsem prinesla nekaj dobrega. Po drugi strani je rahljanje miselnih načel v sebi skrivalo novo nevarnost: idejni in moralni relativizem, odsotnost resnice, pri nekaterih celo nihilistični odpor do dejstev in resnice. Um, ki je naš organ za resnico, je zlahka postajal služabnik sprotnih kapric. Zanašati nas je začelo v cono razpuščenosti, ko se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh