Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spremljanje cen izdelkov ne pomaga, inflacija narašča

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 28. 10. 2022 / 10:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2022 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spremljanje cen izdelkov ne pomaga, inflacija narašča
FOTO: Pixabay

Spremljanje cen izdelkov ne pomaga, inflacija narašča

Že četrti popis cen maloprodajnih cen prehranskih proizvodov je razkril, da se povprečna cena košarice osnovnih živil še naprej znižuje. Toda po podatkih SURS inflacija zaradi tega ta mesec ni prav nič nižja. Oktobra smo tako zabeležili kar 0,8-odstotno inflacijo, na letni ravni pa ta znaša 9,9 odstotka.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je na dopoldanski novinarski konferenci predstavila rezultate četrtega popisa maloprodajnih cen pri petih največjih slovenskih trgovcih. Kot kažejo rezultati, se je cena košarice od začetka popisovanja znižala za 16,4 odstotka, od popisa v začetku meseca (10. oktobra) pa za 1,35 odstotka. Zanjo je tako v povprečju potrebno odšteti 41,47 evra.

Košarico je bilo mogoče ta teden najceneje kupiti v Tušu, kjer je bilo zanjo treba odšteti 39,17 evra. Najdražja pa je bila košarica v Hoferju, kjer je potrošnika stala 46,09 evra.

VIR: https://www.nasasuperhrana.si/primerjava-cen/

Ob tem velja poudariti, da je ministričina izjava o 16-odstotnem znižanju cen najverjetneje neutemeljena, saj naj bi zbiralci cen ob prvem popisu izpustili precej najcenejših izdelkov in upoštevali tiste dražje, zato teh rezultatov najverjetneje ne moremo šteti za primerljive z zadnjimi tremi popisi.

Cene v Avstriji in Hrvaškem stagnirajo, v Italiji naraščajo

Popisovalci so slovenske cene tokrat še drugič primerjali s cenami v tujini. Kot so ugotovili, cena košarice osnovnih živil stagnira v Avstrji in na Hrvaškem, medtem ko se je v Italiji podražila za 9,8 odstotka. Ob tem pa so Hrvaški potrošniki opazili tudi, da iz polic izginja kilogramsko pakiranje Cedevite, ki ga nadomešča 900 gramsko, hkrati pa njegova cena ostaja enaka. Toda ministrica je o tem dejala, da podobnih praks v Sloveniji niso zasledili.

Ministrstvo za kmetijstvo bo s popisi cen nadaljevalo, naslednji naj bi sledil že drugi teden v novembru. Toda kot bomo videli kasneje, kakšnih drastičnih učinkov od tega početja najbrž ne bo. Po podatkih SURS se namreč naraščanje cen hrane ni ustavilo.

Inflacija višja tako na mesečni, kot na letni ravni

Kot ugotavljajo na Sursu, so bile cene v Sloveniji oktobra na letni ravni višje za 9,9 %, mesečno pa za 0,8 odstotka. Za tako visoko letno inflacijo so še vedno najbolj odgovorne podražitve hrane, goriv in energije, medtem so na mesečno inflacijo najbolj vplivale sezonske podražitve cen in obutve ter naraščajoče cene hrane.

Te so se v zadnjem mesecu dvignile za 2,5 % in tako k mesečni inflaciji prispevale kar 0,5 odstotne točke.

Statistiki so tako zaznali, da so se kruh in izdelki iz žit podražili za 1,8 %, mleko, sir in jajca za 3 %, sveže sadje in zelenjava pa za 7,7 % oz. 6,7 %. Obenem ugotavljajo tudi, da je jesensko- zimska kolekcija oblačil in obutve za 5,7 odstotka dražja od poletne, kar je inflacijo dvignilo za 0,4 odstotne točke. Zaznana je bila tudi podražitev trdih goriv, električne energije, stanovanjske in gospodinjske opreme, novih avtomobilov in storitev.

Najbolj pa so se pocenila tekoča goriva, počitniški aranžmaji ter nižje cene nastanitvenih storitev.

Nalaganje
Nazaj na vrh