Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državni aparat je po opozorilih varuha pogosto odtujen in brezčuten

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 27. 10. 2022 / 17:15
Oznake: Parlament, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2022 / 18:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državni aparat je po opozorilih varuha pogosto odtujen in brezčuten
FOTO: Bor Slana/STA https://servis.sta.si/fotoservis/1177398

Državni aparat je po opozorilih varuha pogosto odtujen in brezčuten

Poslanci državnega zbora so današnjo sejo začeli s poročilom varuha človekovih pravic za lani. Ta je tudi danes poslancem našteval predvsem že znane težave, med katerimi je še posebej izpostavil politično ignoranco do ugotovitev varuha ter prepogosto brezčutnost državnih institucij.

Pred poslance državnega zbora je danes prispelo skupno že 27. letno poročilo varuha človekovih pravic. Tudi leto 2021, na katero se poročilo nanaša, je po besedah varuha Petra Svetine močno zaznamovala pandemija koronavirusne bolezni. »Glede na precej večje število klicev in pobud posameznic in posameznikov kot v preteklih letih je jasno, da je pandemija na številnih področjih povečala stiske ljudi. Ponovno smo prejeli kar tretjino več zadev kot pred letom 2020. Obravnavali smo skoraj 7000 zadev, od tega smo na lastno pobudo odprli 77 širših vprašanj in ugotovili 276 kršitev pravic in drugih nepravilnosti. Največ kršitev, kar 63, smo ugotovili s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, temu sledijo Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za zdravje, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Vlada Republike Slovenije in drugi.«

Državne institucije so se dolžne odzvati na prejete predloge

Ugotovitve varuha kažejo, da med največjimi kršilci ostaja državni birokratski aparat. Ta bi moral biti po varuhovih besedah do prebivalk in prebivalcev prijazen in dostopen, »žal pa je pogosto odtujen in brezčuten. Veliko posameznikov se zaradi neodzivnosti, počasnega odločanja ali nerazumevanja, obrača na nas. Vsak državni uradnik bi se moral zavedati, da lahko s svojim odnosom do dela in do ljudi pomembno vpliva na življenja posameznikov. Lani smo obravnavali pobudo, ko je trajalo kar tri leta, da je pristojni organ rešil pritožbo za premestitev iz enega od domov za starejše v drugega. Takšno dolgotrajno odločanje je povsem nesprejemljivo,« je bil oster Svetina.

Ob tem je dodal, da je dogajanje v času epidemije le še utrdilo njegovo prepričanje o pomenu neodvisnih državnih institucij. Ob tem opaža, da se te pogosto soočajo s spodkopavanjem svojega delovanja, če se njihovo »delovanje, odločitve ali priporočila ne skladajo z njihovimi političnimi cilji. Takšni poskusi politizacije neodvisnih državnih institucij kažejo na slabo razumevanje delovanja sodobnih demokracij.« Na to Slovenijo v svojih poročilih o stanju pravne države opozarja tudi Evropska komisija.

86 priporočil za odgovorne

Tudi letos so na uradu varuha pripravili številna priporočila, kar 86 jih lahko naštejemo v poročilu. »Naša priporočila izhajajo predvsem iz konkretnih pobud posameznic in posameznikov. Naslavljajo odpravo kršitev njihovih pravic in zmanjševanje stisk, s katerimi se v vsakdanjem življenju sooča vse več ljudi. Veliko pozornosti smo namenjali različnim ranljivim skupinam. Nesprejemljivo je, da katerokoli ranljivo skupino odrivamo na rob družbe in ne upoštevamo njihovih z ustavo zagotovljenih pravic,« je še dodal varuh. Ta je med tistimi najbolj ključnimi izpostavil pomanjkanje sodnih izvedencev v družinskih zadevah ter več kot dve desetletji dolgo čakanje na zakon o dolgotrajni oskrbi. Pomanjkljiv se mu zdi tudi sedanji predlog, ki je po mnenju urada potreben številnih izboljšav.

Nalaganje
Nazaj na vrh