Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kraj slavne zmage

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 31. 05. 2023 / 08:11
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 10:09
Kraj slavne zmage
Stari grad v Sisku. FOTO: Andrej Praznik

Kraj slavne zmage

Turški vojskovodja Hasan paša Predojević se je 15. junija 1593 že tretjič v zadnjih letih prikazal pred Siskom. Tokrat je imel ob sebi 20.000 mož, zato je bil prepričan, da se bo končno polastil tamkajšnje utrdbe ter si na stežaj odprl vrata vse do Štajerske, Koroške in Kranjske.

V krščanskem taboru so se zavedali nevarnosti, zato so zbrali približno 4.000 mož. Ko so iz Siska sporočili, da se ne bodo mogli več dolgo upirati osvajalcem, so na god sv. Ahaca, 22. junija 1593, krenili v napad. 

Turke so najprej napadli hrvaški pešci in konjeniki, vendar so bili odbiti. Tedaj pa je v boj posegel Andrej Turjaški. »Kakor oster blisk predere oblake in jih razžene, tako se je Turjaški zagnal v turške vrste, razpršil jih in zapodil v beg. In če tudi je imel le šeststo vojnikov, sovražnikov pa je bilo pred njim kakor oblakov, vendar je šel tako pogumno in junaško v boj, da se mu Turki niso mogli ustavljati, kakor se ne more več držati hrast, če ga zadene ognjena strela,« je zapisal Valvasor. Ker so jim onemogočili umik čez most, so se Turki zapodili v naraslo Kolpo. Mnogo jih je utonilo, med njimi tudi Hasan paša. V slabi uri je bilo bitke konec. Turki so tisti dan izgubili okrog 8.000 mož in slovenske dežele so si oddahnile.

Vse se spreminja<...>

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh