Kralj, ki se zaveda svojega stanu
Kralj, ki se zaveda svojega stanu
Poznamo več vrst orlov in tudi v tej rubriki je do sedaj nastopalo že nekaj teh mogočnih ptic, ki naseljujejo različne kraje. Ni nujno, da gre vedno za zelo velike ujede, med njimi poznamo tudi manjše, ki pa že po svoji zunanjosti odražajo aristokratsko držo.
Kraljevi orel (Aquila heliaca) je nekoliko manjši od planinskega. Izogiba se hribovja in strnjenega gozda, posebno še visokogorja, kjer kraljuje njegov sorodnik. Njegov življenjski prostor je ravninski svet z redko posejanimi drevesi, še posebej v negnezditvenem času se najraje zadržuje na odprtem, v travnati stepi. Njegovo število upada, za kar so krivi človekovi posegi v naravo, predvsem ga ogroža intenzivno kmetijstvo, kakor tudi že razmeroma majhno območje razširjenosti. Živi v Bolgariji, Grčiji, Romuniji in na Madžarskem, pri nas se pojavi le redkokdaj. Njegov glavni plen so manjše živali, v travnatih stepah vzhodne Evrope predvsem tekunice in hrčki, poljski zajci, plazilci, dvoživke in poljske ptice. Loti se tudi mrhovine, k...



