Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjan, kako boš volil? [KOMENTAR]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 03. 2024 / 06:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2024 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kristjan, kako boš volil? [KOMENTAR]
Kampanja pred evropskimi volitvami, edinimi rednimi letos v Sloveniji, se začenja. FOTO: Tatjana Splichal

Kristjan, kako boš volil? [KOMENTAR]

Vstopamo v obdobje predvolilne kampanje pred junijskimi volitvami v Evropski parlament, ki bodo edine redne volitve letos v Sloveniji. Ni jih malo, ki bi z veseljem odšli tudi na predčasne parlamentarne, toda, ne slepimo se, zanje – kljub globoki vladni krizi – ni pretiranih možnosti.

Prva polovica mandata vlade dr. Roberta Goloba je bila ena sama eskalacija afer, škandalov, nedoslednosti, nedorečenosti, požrtih obljub, prehitrih jezikov, komunikacijskih zdrsov, časovnic in kadrovskih rošad. Toda: kar smo izvolili, to imamo! In da, to vlado smo, kakor koli obrnemo, pomagali izvoliti in ustoličiti tudi kristjani. Koalicijske stranke (skupaj z LMŠ in SAB) predlanskega aprila ne bi mogle skupaj prepričati 52 % volivk in volivcev, če med njimi ne bi bila tudi nezanemarljiva masa kristjanov.

Pa danes, dve leti pozneje? Kristjan, si zadovoljen s tem, kar nam vlada in odloča o naši prihodnosti? Bi še enkrat volil enako? Bi volil stranke koalicije, ki vse (vsaj bolj glasne), ki mislijo drugače, zmerjajo z janšisti in jih čistijo iz vsepovsod? Bi volil stranke, ki bi najraje izbrisale prelomno obdobje slovenske demokratizacije in osamosvajanja, če ne drugače, pa simbolno z ukinjanjem samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve?

Bi volil stranke, ki pri polpretekli zgodovini ne dopuščajo pogleda z druge strani, ki delijo žrtve na prvo- in drugorazredne, ki jim je pravica do groba za slehernega pomorjenega zadnja briga in ki še dodatno solijo rane s tem, da radirajo 17. maj kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja? Bi volil stranke, ki imajo kmeta za razrednega sovražnika, upokojenca za nebodigatreba in zdravnika zgolj za zaslužkarja?

Kdo v parlamentu brani krščanske vrednote? FOTO: Tatjana Splichal

Kristjan, bi volil stranke, ki vidijo v zasebni pobudi na vseh področjih izključno grožnjo in ne tudi priložnosti? Ki jim podjetniki sesujejo v prah domala vsak ukrep, ki se ga domislijo? Ki bi pod krinko depolitizacije rade politizirale vse, kar v dominantnih medijih še ni politiziranega? Ki bi štempljale vse po vrsti, le sebe ne? Ki so jih polna usta svetosti življenja, a hkrati odkrito koketirajo z evtanazijskim zakonom? Ki degradirajo tradicionalno družino, kjer jo le morejo?

Kristjan, bi res volil stranke, ki verskim skupnostim odrekajo status splošno koristnih organizacij in verskim uslužbencem zmanjšujejo delež nadomestila za plačilo socialnih prispevkov? Ki se posmehujejo Slovenski karitas, Pedru Opeki in ostalim misijonarjem po vseh koncih sveta, razvejani mreži visokokakovostnih vzgojno-izobraževalnih ustanov, neumorni skrbi za kulturno dediščino, češ da vse to ni družbeno koristno?

Bi torej res še enkrat volil vladne stranke, stranke koalicije, katere delo pozitivno vrednoti le še vsak sedmi anketirani volivec? No, poglejmo se v ogledalo in si natočimo čistega vina, da tudi v opozicijskih strankah ni vse zgolj pravljično. Ena pošilja v zadnjo klop in iz parlamentarnih odborov poslance, ki niso podpisali izjave zvestobe, v drugi pa nekdanja predsednica dviga prah z izjavo o neupravičenosti peticije dr. Mitje Ferenca.

Tudi zaklinjanje ene od njiju, da v zdajšnjih okoliščinah ne bi šla v koalicijo z drugo, in nezmožnost skupnega nastopa na evropskih volitvah begata volivce. Vse to drži, še vedno pa sta ti dve stranki (in še kakšna zunajparlamentarna in še kakšna, ki je pravkar nastala ali šele nastaja) branilki vrednot, ki so vodile v slovensko samostojnost, svetosti življenja, tradicionalnega pojmovanja družine, podjetniške pobude, kmetstva in vere.

Kako boš volil, kristjan?

Nalaganje
Nazaj na vrh