Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krive črte – ravno pisanje

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 16. 05. 2022 / 09:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 09:38
Krive črte – ravno pisanje

Krive črte – ravno pisanje

Ena izmed modrosti, ki mi zadnje čase večkrat pride pred oči, je strnjena v besedah: Bog po krivih črtah ravno piše. Veljavnost tega spoznanja se potrjuje vedno znova in v zelo različnih okoliščinah.

V tej luči lahko pogledamo prav časopis, ki ga zdaj držite v rokah in v teh dneh dopolnjuje 70 let izhajanja. Zgodovinski viri pravijo, da je bilo 30. aprila 1952, ko je tedanji apostolski administrator za slovensko Primorje dr. Mihael Toroš od totalitarnih oblasti dobil dovoljenje za izdajanje novega štirinajstdnevnega verskega lista Družina v Novi Gorici. To dovoljenje pa je dobil po tistem, ko so te iste totalitarne oblasti v času najhujšega pritiska na Katoliško cerkev kot največjega notranjega sovražnika ukinile skromna lista, ki sta ju izdajala ljubljanski (Oznanilo) in mariborski škof (Verski list). Ne smemo se slepiti: v rojstvo Družine je bilo gotovo perfidno vsejano seme t. i. politike diferenciacije, torej seme, ki naj bi na Goriškem vzklilo v nekaj ločevalnega, morda celo razdiralnega v odnosu do drugih slovenskih škofij.

Toda zgodilo se je ravno nasprotno! Drobno medijsko seme je padlo v plodna tla ter ob dobronamernih in skrbnih vrtnarjih (tj. Družininih ured...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh