Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kulturni praznik priložnost za hvaležnost

Objava: 07. 02. 2022 / 22:18
Oznake: Kultura, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2022 / 22:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kulturni praznik priložnost za hvaležnost
FOTO: Tatjana Splichal

Kulturni praznik priložnost za hvaležnost

Slovenci smo si državo priborili s peresom, ne le orožjem in to pero nas je poneslo ob bok najbolj razvitih narodov, ob kulturnem prazniku poudarja predsednik DS Alojz Kovščca. Ministrica Helena Jaklitsch pa je v voščilu dejala, da je to praznik slovenske besede.

»Domačo besedo so naši predniki skrbno negovali in prenašali iz roda v rod, večglasna ubrana slovenska pesem je bila že od nekdaj zvesta sopotnica skozi življenje naših dedov in babic,« je v voščilu ob slovenskem kulturnem prazniku dejala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Poudarila je, da je kulturni praznik priložnost za hvaležnost rodovom pred nami za bogato kulturno dediščino. »Obenem pa tudi v opomin, da moramo s svojim jezikom in svojo kulturo ravnati kot z najdragocenejšim darom, da bomo kot narod tudi v prihodnje stali in obstali.«

Kovšca spomnil na rekordni proračun za kulturo

Predsednik državnega sveta Alojz Kovščca pa je dejal, da je čaščenje dosežkov priznanih in izjemnih slovenskih kulturnikov, ki nas je poneslo ob bok najbolj razvitih narodov sveta, velika slovenska posebnost. In moramo jo vztrajno in odgovorno buditi ne glede na zahtevnost in izrednost časa, v katerem živimo, je dejal.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. FOTO: Tatjana Splichal

»Za več kulture, več spoštovanja, več svobodomiselnosti, več ustvarjalnega naboja … pa je potrebno storiti tudi težke in težko premagljive ovire na tej poti. Eno so ustvarjalci in njihova zvesta podpora, doma in v tujini, drugo pa je državno upravljanje javnega kulturnega interesa.«

 Spomnil je, da je bilo slednje deležno veliko grenkih besed. »Odpreti državno malho, '(raz)stresti fičnike in zlatnike', je razmeroma lahka naloga, a hkrati inštrument, ki se ga poslužujejo vsi slovenski politiki, zadolženi za zdravje in trdnost slovenske kulture. A kot smo videli letos, z rekordnim proračunom ministrstva za kulturo, je to šele predpogoj, da lahko zaorjemo v ledino težav, izzivov in ambicij slovenske kulturne srenje. Bolj kot to se mi zdi pomembno, da omogočimo v duhu tvornega dialoga boljše pogoje za razvoj in delovanje tako vrhunskih kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev, kot tudi slovenske ljubiteljske kulture. Oboje nam je lahko v ponos in veselje, ki up sreče v prsih hrani,« je Kovšca dejal v poslanici ob kulturnem prazniku.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh