Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kunci

Objava: 27. 12. 2021 / 13:06
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kunci
Mavrica
Kunci so priljubljena domača žival. Foto: Shutterstock

Kunci

Na Iberskem polotoku je človek kunce udomačil iz izvorne vrste evropskega divjega kunca že približno 1100 let pred Kristusom. Domače kunce danes najdemo po vsem svetu. Poznamo več kot 80 različnih pasem. Prvotno so jih gojili za meso in krzno, v zadnjem času pa vedno bolj kot družabnike in hišne ljubljence.

Družabne živali

V naravi evropski divji kunci živijo v skupinah, saj so družabne živali, zato je priporočljivo, da imamo tudi doma skupaj več živali. Seveda moramo ob tem poskrbeti, da ne pride do parjenja in morebitnih neželenih mladičev ter da je pridruževanje novih živali postopno.

Kakšno domovanje jim pripravimo

Večina kletk je za kunce premajhnih, saj morajo imeti dovolj velik prostor, da lahko v njem naredijo vsaj nekaj poskokov. Zato kuncem ogradimo večji prostor ter iz njihovega dosega umaknemo vse sobne rastline in električne žice.

Podlaga naj bo polna, ne rešetkasta, prekrita z dokaj debelo plastjo mehke stelje (seno, oblanci, lesni paleti …), ki preprečuje zdrse med skoki in žulje na tačkah.

Kunci potrebujejo primerno kletko. Foto: Shutterstock

Ker so kunci čiste živali, si bodo znotraj svojega območja izbrali tudi prostor, kamor bodo iztrebljali. Stranišče čistimo vsaj enkrat na dan. Kunci potrebujejo tudi skrivališča ali hiške, v katerih se bodo počutil varne in jih bodo večinoma uporabljali za spanje. Optimalna temperatura prostora zanje je od 15 do 20°C, zato je treba zlasti poleti paziti, da jim ne postane prevroče.

Kako skrbimo za kunce

Vsak dan preverimo, ali imajo normalen apetit in iztrebke. Če ne jedo ali ne iztrebljajo, jih nemudoma odpeljemo k veterinarju.

Ne smemo pozabiti na česanje dlake, ki jo menjajo nekajkrat letno, in striženje krempljev, ki jih kunci v naravnem okolju obrabijo s kopanjem podzemnih bivališč. Če striženja nismo vešči, ga raje prepustimo veterinarjem.

Ne smemo pozabiti na česanje dlake. Foto: ZOO Ljubljana

Repo gloda in korenje …

Kunci so izključno rastlinojede živali, a korenje ne sme biti na dnevnem jedilniku, saj je preveč sladko. Njihova osnovna hrana je seno, sveža ali posušena zelišča (regrat, trpotec, kamilice, detelja, peteršilj …) ter sveža listnata zelenjava. Dodamo tudi kupljeno pripravljeno hrano za kunce, ki pa naj ne vsebuje žitnih kosmičev in posušenega sadja. Žita, stročnice, gomoljna zelenjava in sadje so samo priboljški, ki jih dodamo zgolj nekajkrat na teden.

Ker kuncem zobje rastejo ves čas, je pomembno, da jim ponudimo dovolj trdih nestrupenih vej (vrba, leska, sadno drevje …), ki so zelo kvalitetna hrana, jih fizično zaposlijo ter poskrbijo za obrabo zob.

Zakaj kunec ni zajec

Evropski divji kunec je družaben, koplje rove in v njih koti mladiče, odrasel pa tehta od 1,1 do 7 kg. Evropski poljski zajec pa je samotar, ki počiva v plitvih kotanjah na površju zemlje ali grmičevju, kjer tudi koti mladiče. Odrasel tehta kar od 5 do 6 kg. In še bi se našle razlike!

Evropski divji kunec (Oryctolagus cuniculus)

Evropski poljski zajec (Lepus europaeus)

družaben

samotar

Koplje rove in v njih koti mladiče.

Počiva v plitvih kotanjah na površju zemlje in v grmičevju, kjer koti mladiče.

Brejost: 30–32 dni

Brejost: 40–42 dni

Število mladičev: 4–12

število mladičev: 1–4

Mladiči so goli in slepi.

Mladiči so odlakani in vidijo.

Spolno dozori pri 3–5 mesecih.

Spolno dozori pri 1 letu.

Živi: do 10 let

Živi: do 12 let

Teža odrasle živali: 1,1–7 kg

Teža odrasle živali: 5–6 kg

Število kromosomov: 44

Število kromosomov: 48


Ali veš:

  • da so vsi domači zajci in zajčki v resnici kunci?
  • da kunci niso glodavci, temveč jih skupaj z zajci in žvižgači uvrščamo v red lagomorfov?
  • da kunci jedo svoje iztrebke? Gre za posebne iztrebke, s pomočjo katerih dvakrat prebavijo del hrane, iz katere sicer ne bi dobili življenjsko pomembnih snovi.

Članek je bil objavljen v januarski številki revije Mavrica 5/2022, s katero se Bogu zahvaljujemo za 50 let revije Mavrica. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh