Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kvajdej, legenda?! [FOTO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 21. 07. 2022 / 08:53
Oznake: Duhovnost, Dogodek, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2022 / 10:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kvajdej, legenda?! [FOTO]
FOTO: Karmen Zalokar

Kvajdej, legenda?! [FOTO]

Kvajdej je regionalni skavtski tabor, ki je namenjen vsem izvidnikom in vodnicam s področja Gorenjske. Šesti tabor zapovrstjo se je začel v ponedeljek, 18. julija in bo potekal vse do nedelje, 24. julija, v katerega je vključenih 550 skavtov in 100 voditeljev. Tabor poteka na večjem travniku v okolici Nakla pri Kranju, kjer skavti postavili šotore in različne zgradbe, v katerih tudi prenočijo.

Tabor Kvajdej poteka že od leta 1997, ko se je 12 gorenjskih čet prvič začelo dogovarjati, da bi izvedli skupno taborjenje. Prvi skupni tabor je trajal 12 dni, taboreči pa so taborili v dveh podtaborih blizu Nomenja v Bohinju. 12 sodelujočih čet in 12-dnevni tabor je poleg gorenjskih tradicij tematsko zaokrožila tudi zgodba o 12 Izraelovih rodovih iz Stare zaveze Svetega pisma.

Udeleženci tabora med drugim spoznavajo gorenjske legende

Prvotni namen tabora je druženje gorenjskih izvidnikov in vodnic, ki jih znotraj raznolikega programa, aktivnosti in katehez spodbujajo k razmisleku o odgovornosti do sebe, asketstva in družbe. V času tabora otroci od 11. do 16. leta spoznavajo gorenjske legende in se preko njih učijo nauke za svoje življenje. Skupaj z velikani, škrati, vilami, žalženami, zlatorogom in drugimi razmišljajo o vrednotah in skozi besede ter dejanja blagoslavljajo drug drugega. Namen tabora je tudi povezovanje skavtov iz različnih gorenjskih krajev ter življenje z naravo in v njej.

Na Kvajdeju so izvidniki in vodnice, popotniki in popotnice ter njihovimi voditelji iz kar 15 gorenjskih stegov. To so čete iz Poljanske doline, Domžal, Homca, Komende, Breznice, Kamnika, Kranja, Žirov, Škofje Loke, Radovljice, Železnikov, Moravč, Preddvora, Preske in Mengša.



Za načrtovanje in izvedbo projekta Kvajdej pa sta odgovorna glavna koordinatorja projekta Andrej Čuk in Manja Primožič, ki vodita ožje taborno vodstvo (OTV), v sestavi dvanajstih predanih voditeljev z vse Gorenjske. V širšem tabornem vodstvu pa je skupno več kot trideset članov, poleg OTV-ja še člani posameznih tropov. Pri pripravi tabora pa v veliki meri sodelujejo tudi četovodje tako pri načrtovanju kot tudi sami izvedbi programa na taboru. Skavtski tabor pa ne bi bil mogoč brez vseh mladih udeležencev. 

»Res je fajn. Zanimivo je, da se pri tako velikem številu ljudi še vedno da ogromno narediti. Mislila sem, da bo manj organizirano, pa ne v negativnem smislu. Všeč mi je, da spoznavamo vrstnike od drugje. Pa dobra hrana je, ki nikoli je ne zmanjka.« (Udeleženki tabora Nika in Lucija)

Nepogrešljiv člen v verigi pa je zagotovo osebje. Ti so posebna kategorija pomočnikov, ki po večini prihajajo iz vrst popotnikov in popotnic, brez katerih sama izvedba tabora ne bi bila mogoča. Na taboru so zadolženi za sto in eno nalogo, pomagajo v kuhinji, pri postavitvi tabora in animaciji zabavnih večerov, so sporočili s tabora. 






Kupi v trgovini

Otroci
Knjiga tožibaba
Za otroke
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh