Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Laikinje in laiki na sinodi prvič s pravico glasovanja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 05. 2023 / 09:46
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2023 / 10:54
Laikinje in laiki na sinodi prvič s pravico glasovanja
Sinodalno zasedanje v Pragi. FOTO: JAKUB ŠERýCH

Laikinje in laiki na sinodi prvič s pravico glasovanja

Tajništvo sinode je 26. aprila napovedalo, da bo na oktobrski generalni skupščini sinode lahko glasovalo tudi 70 članov, ki niso škofje, polovica od njih bo žensk.

Med 70 laiki, ki jih bo neposredno imenoval papež, bo precej mladih. Vsi bodo imeli tudi glasovalno pravico na skupščini, ki jo bo sestavljalo okrog 370 članov z glasovalno pravico od več kot 400 vseh udeležencev.

Spremembe je potrdil sveti oče Frančišek, predstavila pa sta jih kardinala Mario Grech, generalni tajnik sinode, in Jean-Claude Hollerich, glavni poročevalec sinode. »Gre za pomembno spremembo, ne pa za revolucijo,« sta poudarila. Ne narava sinode ne ime, ki ostaja škofovska sinoda, se ne bosta spremenila, je poročal spletni portal Vatican News. Navzočnost neškofov na sinodi je predvidela že konstitucija Episcopalis Communio iz leta 2018.

70 posameznikov bo papež Frančišek izbral s seznama 140 imen, ki ga bodo pripravili na sedmih mednarodnih srečanjih škofovskih konferenc in zboru patriarhov vzhodnih katoliških cerkva. Predstavljali bodo »različne skupine vernikov Božjega ljudstva«: duhovnike, redovnice, diakone, laike. Pri izbiri bodo upoštevali »splo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh