Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lavra Vicuna

Objava: 18. 01. 2012 / 10:39
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lavra Vicuna

Lavra Vicuna

Laura Karmen, Lavra

Zavetnik: žrtev zlorab, incesta, tistih, ki so v mladosti izgubili starše, Argentine in mučencev

Atributi: dolgi, bujni črni lasjei in svetinjica okoli vratu.

Kljub temu, da Lavri v kratkem zemeljskem življenju ni bilo z ničimer prizaneseno, je bila vedno nasmejana in dobrega, odprtega srca za vse. Potem ko se je njena mati po moževi smrti zatekla v Argentino, se je tam naselila na posestvu bogatega, a razuzdanega rejca konj, Emanuela Mora, in z njim živela. Hčerki je dala v salezijanski zavod in šolo, kjer si je Lavra ob zgledu sester zaželela tudi sama postati članica njihove družine, a zaradi neurejenih domačih razmer to ni bilo mogoče. Lavra je zato naredila zaobljubo in darovala svoje življenje v zameno za materino spreobrnitev. Bog jo je uslišal, saj je zelo hitro zbolela in opešala ter pri komaj trinajstih letih umrla. Njena žrtev ni bila zaman, saj ji je mati na večer pred smrtjo obljubila, da bo storila vse, kar od nje pričakuje.



Ime: Imela je dve imeni: Laura Karmen. Ime Lavra izhaja iz latinskega imena laurentius, ki ima dve razlagi: »izhajajoč iz mesta Lauretum pri Rimu« oz. iz besede laurus »lovor, lovorova vejica«. Latinska beseda carmen pa pomeni »pesem«.

Rodila se je 5. aprila 1891 v Santiagu v Čilu,

umrla pa 22. januarja 1904 v Huninu (Junín de los Andes, Neuquén) v Argentini.

Družina: Rodila se je v premožni družini, njen oče Jožef Dominik je bil vojaški uradnik, mama pa Mercedes del Pino. Imela je še mlajšo sestrico Julijo Amando. Oče ji je umrl, ko je imela dve leti.

Preizkušnje: Beg od doma, očetova smrt, revščina, materino neurejeno življenje, nasilje in zalezovanje gospodarja Emanuela Mora.

Skupnost: Hčere Marije Pomočnice so »ženska« veja don Boskovih salezijancev. Ustanovil jih je skupaj s sv. Marijo Mazzarello za vzgojo deklic.

Zavetnica: žrtev zlorab in incesta, tistih, ki so v mladosti izgubili starše; Argentine in mučencev.

Kreposti: Lavra je bila zelo bistra deklica, odlična učenka v Zavodu HMP, prizadevna za molitev, saj se je zelo rada pogovarjala z Jezusom. Vestno je izpolnjevala naročila sester, bila velikodušna do sovrstnic in pripravljena na vsako žrtev.

Zaobljuba: Lavri je spovednik dovolil, da je zasebno naredila obljubo pokorščine, uboštva in čistosti, kasneje pa si je izprosila tudi dovoljenje, da je Bogu darovala svoje življenje za materino spreobrnjenje.

Upodobitve: Pravzaprav ni nobene njene fotografije, razen ene, na kateri je slikana skupaj s svojimi sošolkami. Po tej in po opisu njene sestre Julije jo slikajo kot veselo mlado dekle z dolgimi in bujnimi črnimi lasmi ter svetinjico okoli vratu.

Beatifikacija: Njene junaške kreposti je papež Janez Pavel II. priznal 5. junija 1986, za blaženo pa jo je razglasil 3. septembra 1988.

Grob: Pokopana je v kapeli hčera Marije Pomočnice v Bahia Blanca v Argentini.

Goduje: 22. januarja.

Misel: »Mama, umiram. Sama sem prosila Jezusa, ko sem mu darovala svoje življenje, da bi dosegla tvojo vrnitev k Bogu.«

Splet: www.lauravicuna.cl

Nazaj na vrh