Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lefebvrovec Williamson obsojen na denarno kazen

Objava: 19. 04. 2010 / 13:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lefebvrovec Williamson obsojen na denarno kazen

Škofa obtožujejo, da je s spornimi izjavami zavestno nagovoril nemški narod

Sodišče v nemškem Regensburgu je minuli petek britanskega lefebvrovskega škofa Richarda Williamsona zaradi hujskanja ljudi obsodilo na denarno kazen v višini 10.000 evrov. Škof, član bratovščine sv. Pija X., ki se sodne razprave osebno ni udeležil, je ob koncu leta 2008 v pogovoru za švedsko televizijo število Judov, ki so jih pobili nacisti, ocenil na največ 300.000, obenem pa je podvomil v obstoj plinskih celic. Pogovor je potekal v semenišču lefebvrijancev v bavarskem Zaitzkofnu. Williamsonovi odvetniki se bodo na razsodbo sodišča pritožili.

Sodnica Karin Frahm je svojo odločitev utemeljila s pojasnilom, da je holokavst zgodovinsko priznano dejstvo, ki ga je Williamson na nemških tleh zavestno zatajil. Sodišče je tudi ugotovilo, da je škof računal na objavo svojih izjav na nemških tleh in je tako zavestno nagovoril nemški narod. ‘Zaslepljenost obtoženca’ ne izključuje namena obtoženca, ugotavlja sodnica.

Obravnava je bila potrebna, potem ko je Williamson novembra 2009 prek svojega odvetnika vložil ugovor proti kazenski odredbi v višini 12.000 evrov. Tudi zato je državni tožilec za škofa zahteval kazen v tej višini. Obtoženemu je očital ‘patološko nujo’, da svoje zmedene nazore razlaga širšim množicam ljudi. Kot je še dejal tožilec, se je Williamson gotovo zavedal dejstva, da bodo njegove izjave slišane tudi v Nemčiji.

Nemški odvetnik škofa Williamsona je za svojo stranko zahteval oprostilno sodbo. Škof naj bi švedskemu novinarju nakazal, v kakšne težave ga utegnejo privesti njegove izjave, če bi jih slišali tudi na nemških tleh. Poleg tega ni bilo govora o tem, da bo posnetek prikazan izven meja Švedske ali celo na svetovnem spletu. Škof je bil po besedah svojega zagovornika ‘zapeljan v past’.

Kot je še pojasnil nemški odvetnik, se je škof Williamson želel osebno udeležiti obravnave, vendar so mu člani bratovščine to odsvetovali. V nemških medijih so celo poročali, da so se od svojega člana malce ‘distancirali’ in mu odsvetovali kakršno koli pojavljanje v javnosti. To je veljalo tudi za proces v Regensburgu.

Papež Benedikt XVI. je v začetku preteklega leta škofa Williamsona in še tri druge lefebvrovske škofe pomilostil in s tem poskrbel za vsesplošno razburjenje svetovne javosti. Papež naj bi takrat še ne poznal Williamsonovih izjav o holokavstu, so pojasnili v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh