Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letno srečanje zakonskih skupin v murskosoboški škofiji

Za vas piše:
Mojca Magdič Belcl
Objava: 31. 01. 2022 / 11:33
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Odnosi, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2022 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letno srečanje zakonskih skupin v murskosoboški škofiji
»Bogato srečanje smo zaključili z zahvalo in blagoslovom.« FOTO: Pexels

Letno srečanje zakonskih skupin v murskosoboški škofiji

V nedeljo, 30. januarja 2022, smo v škofiji Murska Sobota obeleževali letno srečanje zakonskih skupin in zakoncev. Zaradi epidemioloških razmer je srečanje potekalo preko Zooma, a pristni nagovori in izmenjava izkušenj je srečanje naredilo prav tako »živo« kot če bi sedeli v isti dvorani.

Msgr. dr. Peter Štumpf, domači škof, nas je pozdravil z uvodnim nagovorom, v katerem je izpostavil lik sv. Jožefa in njegov odnos do Marije. Po škofovim besedah, bi sv. Jožef najverjetneje ostal nepomemben člen Davidove rodovine, če ne bi bil poročen z Devico Marijo. 

Ravno zakon z Marijo mu je dal namen in poslanstvo: postal je mož, zaščitnik in krušni oče. Viden in prepoznaven. Marijo je smel priviti k sebi, jo poljubiti, ji reči "rad te imam". Kar pomeni, da njun zakon ni bil niti približno formalen ali živet na robotski način.

Pater Viljem Lovše, ki je bil osrednji gost srečanja, je v duhu moške duhovnosti nadaljeval svoje razmišljanje. Najprej je spregovoril o sodobnem moškem, ki samega sebe vidi kot nekoga, ki mora nenehno tekmovati in se dokazovati. To p. Viljem imenuje lažna moškost. 

Prava moškost je tista, ko samega sebe sprejemaš in prepoznavaš kot dar ter se razdajaš za druge, ko računaš na Boga in ne samo na samega sebe, ko se ne boriš za nadzor, ampak to prepuščaš Bogu.

Pater Viljem Lovše je bil osrednji gost srečanja. FOTO: Tatjana Splichal

Vse to so se mladi možje nekoč učili od drugih moških – od očetov, stricev, starešin, duhovnikov – danes pa tega primanjkuje. A kot je izpostavil, za uvajanje v moškost nikoli ni prepozno. Učimo se do zadnjega diha. Pomembna je skupina mož, ki te poslušajo, sprejemajo in dajejo podporo. Iskrena podelitev med možakarji ti vrača spoštovanje in moč, je še povedal p. Viljem.

Nagovoru p. Vilija so sledila vprašanja in podelitve izkušenj, kjer so zakonci, tako možje in žene, povedali o svojem srečanju z moško duhovnostjo in kako je ta zaznamovalo njih in njihove bližnje. Bogato srečanje smo zaključili z zahvalo Odboru za družino za organizacijo srečanja, predvsem p. Stanetu Bešterju, ki je držal vse niti v rokah, in z blagoslovom domačega škofa.


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh